donderdag 12 juli 2012

Farmaceutisdche bedrijven dringen hun medicijnen op…

Huisarts Hans van der Linde houdt zich niet stil

In “Hartflits”  van week 28 (uitgave van Hartpatienten Nederland) las ik onderstaand artikel.  Eigenlijk is huisarts van der Linde een luis in de pels van o.a. de farmaceutische bedrijven.  Ik vond het belangrijk genoeg om de waarschuwing (zo beschouw ik het artikel tenminste) over te nemen.
Onder Nieuws kunt u doorklikken om onderstaande tekst te lezen.
Het Britse GlaxoSmithKline (GSK) was deze week het zoveelste farmaceutische bedrijf dat een miljardenafkoopsom moest betalen voor infame verkooppraktijken.
Houden deze praktijken, waarvan patiënten het weerloze slachtoffer zijn, na zo’n boete op? Het lijkt er niet op.

In Nederland zet een aantal farmaceutische bedrijven alles op alles om artsen zover te krijgen dat ze hun DPP-4-remmer gaan voorschrijven. Dit is een groep medicijnen die het glucosegehalte in het bloed moet verlagen en zo diabetes tegen moet gaan. Ze zijn niet bewezen veilig en niet bewezen effectief, zomin als hun veel voorgeschreven voorganger Avandia.

Behalve advertenties, mailings en internetvoorlichting is het organiseren van nascholingsbijeenkomsten een belangrijk wapen. Met ongefundeerde claims over gewichtsreductie en beperking van nierschade worden artsen over de streep getrokken, met hulp van belangenverstrengelde deskundigen. Hoofdzakelijk internisten schrijven snel toenemend deze peperdure remmers voor. Behalve de gevaren voor de patiënt kunnen hiermee de kosten van de gezondheidszorg volstrekt onnodig stijgen met honderden miljoenen euro’s.

De DPP-4-remmers hebben tot op heden geen bewezen voordelen. Toch blijven misleide artsen met te weinig kritische zin hun patiënten blootstellen aan de potentiële gevaren van deze en andere nieuwe middelen. Wanneer zullen overheid en beroepsorganisaties krachtiger stelling nemen tegen deze misstand?


Hans van der Linde
Huisarts te Capelle aan den IJssel

Deze ingezonden brief verscheen eerder in NRC.

En nu maar afwachten wanneer van der Linde weer een proces of een vervolging aan zijn broek krijgt... 

  

Geen opmerkingen: