vrijdag 23 december 2011

Kasteelgracht Apeldoorn: schoner…?

Zou het dan toch eindelijk gebeuren?

Met verbazing zag ik vanmorgen twee maaiboten in de Kasteelgracht. Wie had dat nu gedacht? Ik niet, de verbazing ging over in opluchting. Zou Waterschap Veluwe nu dan toch eindelijk een gedeelte van de wens van de Kasteelgracht-bewoners gaan vervullen? De wens om de troep in de gracht op te gaan ruimen, de troep bestaande uit waterplanten waaronder het beruchte gaafvederkruid? Wat ging men doen… maaien en opruimen/weghalen? Het heugelijk feit van de aanwezigheid van de boten heb ik gauw even vereeuwigd! Vooralsnog bewaar ik de foto's op mijn computer, in bewerkte vorm plaats ik ze hier: uit oogpunt van pricacy heb ik de medewerkers weggepoetst. Ik weet het: het lijkt niet, 't is niet anders...

Echter: ik heb de boten slechts twee keer gezien, neen, eigenlijk vier keer. Eerst komend uit de richting De Hovenlaan, naar de het ‘draaipunt’ op de kruising Fortlaan – Lage Landenlaan (1e keer), daar draaien en weer terug richting De Hovenlaan (2e keer). Na verloop van tijd weer dezelfde route, dus de 3e en 4e keer. De ene boot nam zo waar afval/troep mee, de tweede (de kleine) kwam en deed verder niets… zo leek het tenminste. Wellicht dat de bestuurder/stuurman de gracht aan het verkennen was… wat moet je anders bedenken voor de/zijn aanwezigheid?

Mijn opluchting veranderde naderhand in teleurstelling… ik zag de boten de rest van de dag niet weer, wellicht dat er andere taken waren, wie zal het zeggen? Wat een geluk dat ik de aanwezigheid van de maaiboten kan bewijzen…
En hoe nu verder? Ik ga uit van het goede van de mens… dus ik denk dat men de volgende week verder zal gaan en dat een daadwerkelijke opruiming en opschoning van de Kasteelgracht zal gebeuren. Gelet op de ervaring vanuit het verleden ben ik toch enigszins sceptisch…

Waterschap Veluwe, dank voor het begin. Geen dank voor de rotzooi die door uw maaiboot is veroorzaakt (een foto plaats ik bewust niet!). Wij hebben de Kerstdagen weer het uitzicht op een vieze troep in de gracht… Hopelijk heeft u, college van Dijkgraaf en Heemraad en Algemeen Bestuur een leuker uitzicht tijdens uw Kerstdagen… En: vergeet u niet dat het belangrijkste punt voor ons als grachtbewoners is de HOOGTE van de waterstand...!



23.12.2011- ca. 10:00 uur. Maaiboten in de Kasteelgracht, Apeldoorn.

23.12.2011 - ca. 10:00 uur. Maaiboot in de Kasteelgracht, Apeldoorn.


Beantwoorden Kamervraag kost 3750 euro…

Daarom moeten Kamerleden m.i. minder vragen, meer lezen en meer doen

Volgens NU.nl (en ik ben het gaan checken in de stukken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken) zijn ministeries dit jaar 11,5 miljoen euro kwijt aan het beantwoorden van schriftelijke en mondelinge Kamervragen. Dat is € 3750 per vraag. Ja, ja, u leest het goed: drie duizend zevenhonderd en vijftig euro. Dat verdient de ‘gemiddelde’  Nederlander per maand niet eens. Dat lag, volgens het CBP in 2010 op € 2883 voor de beroepsbevolking en op € 1533 voor de niet-werkzame bevolkingsgroep.
In 2004 kostte een Kamervraag volgens schatting van het Departement  € 1750. In circa  zeven jaren een stijging met € 2000 per vraag.

Nog even een paar cijfers: één aangenomen motie kost € 7500, de ambtelijke voorbereiding van één debat kost, schrik nu niet: € 15000.  Voor het ‘bedienen’ van de Tweede Kamer geven de ministeries jaarlijks € 30.000.000 uit.

De cijfers werden opgevraagd door VVD-fractievoorzitter Stef Blok. Hij ergerde zich aan de verspilling van overheidsgeld door het werk dat o.a. aan de Kamervragen moet gebeuren. Op grond van de cijfers die het Ministerie in een brief van 15 december 2011 kenbaar maakte ziet Blok reden om er bij zijn collega’s in de Tweede Kamer op aan te dringen zich te matigen in het stellen van vragen. Een tweetal citaten van Blok: "In ieder verkiezingsprogramma stond dat we moeten bezuinigen op ambtenaren" en "De Kamer zorgt zelf voor enorm veel bureaucratie met moties en vragen die er alleen voor het effect zijn".