woensdag 21 december 2011

Er verandert in 2012 veel in de zorg. Maar wat en waarom…?

Informatiebijeenkomsten van Menzis, een waardevol initiatief

Zoals iedereen inmiddels weet verandert er in 2012 nog al wat in de zorg. Beperking van de basisverzekering, overheveling naar de aanvullende verzekeringen, contracten met zorgverleners of juist geen contracten, niet alle behandelingen meer in alle ziekenhuizen, en ga zo maar door.
Menzis heeft gemeend voor haar verzekerden informatiebijeenkomsten te gaan houden, zodat zij die dat wensen op deze bijeenkomsten uitvoerig geïnformeerd en bijgepraat kunnen worden. Dit is voor zover ik weet voor het eerst dat een zorgverzekeraar met een dergelijk initiatief komt.
De bijeenkomsten werden gehouden in regio’s waar relatief veel Menzis-verzekerden wonen: Delfzijl, Groningen, Enschede en Arnhem. Ook wij hebben ons aangemeld, belangstellend en benieuwd wat er verteld zou worden. 

Vanmiddag was voor ons de bijeenkomst in Arnhem, van 16:30 uur tot ca. 19:30 uur. Formeel was gepland twee uren. Er was een presentatie middels sheets van de wijzigingen in 2012 en hoe Menzis denkt ook in 2012 goede zorg te kunnen blijven bieden. Zorgbelang Gelderland verzorgde daarna een presentatie over wat haar taak en mogelijkheid waren. Voor ons was deze instelling niet bekend, dat zal aan ons liggen. Ik ga dat verder uitzoeken, het leek me een instelling die heel wat toegevoegde waarde voor met name de consument kan hebben.  Na de presentatie bestond onder het genot van een hapje en drankje de mogelijkheid om persoonlijk met deskundige  medewerk(st)ers van Menzis over de wijzigingen te spreken. Er werd goed gebruik van gemaakt, soms was er even een wachttijd…

Er was in mijn ogen feitelijk maar één opvallend iets: het aantal bezoekers was beduidend lager dan ik had verwacht. Dat kan een aantal oorzaken hebben: 1) de informatie van Menzis is tot dusver voldoende geweest, 2) ‘men’ heeft al voldoende informatie op andere wijze ingewonnen, 3) ‘onbekend maakt onbemind’ of ‘men ziet het te zijner tijd wel’. Ik denk dat het 3e punt wel eens de belangrijkste reden voor het geringe bezoekersaantal kan zijn geweest.

Hoe het ook zij: ik ben zelf ruim 30 jaren in het zorgverzekeringsvak werkzaam geweest en ik heb mijn kennis over de zorg en wat daarmee samenhangt redelijk goed op peil weten te houden. Toch heb ik baat gehad bij de informatie tijdens en na de presentatie. 

De bijeenkomsten vind ik een waardevol initiatief: het zal me niet verbazen als de concurrentie / collega zorgverzekeraars dit voorbeeld zullen volgen.  Menzis bedankt!

Activisten uit milieubeweging... stedelingen?

Een opmerkelijke uitspraak, dat wel.

In een artikel over staatssecretaris Atsma in het blad voor CDA-leden (december 2011) voor wordt hem de vraag gesteld wat hij vindt van de discussie in het CDA over het 'rentmeesterschap' dat wellicht wordt aangepast in 'zorg voor de aarde'. In zijn antwoord komt naar mijn mening duidelijk naar voren dat hij, zoon uit een boerenfamilie die meer dan tien generaties dezelfde grond geërfd en bewerkt heeft, echt oog heeft voor duurzaamheid die in 'zorg voor de aarde' nodig is. Hij weet waar hij over spreekt! Er volgt dan een opmerking die mij aanspreekt:  Veel activisten uit de milieubeweging van vandaag wonen en werken hun hele leven in de binnensteden. Zij vergeten wel eens dat juist op het platteland de zorg om de aarde gelijk staat aan de zorg om het dagelijkse brood.

Wat mij betreft: wie de schoen past trekke hem aan!
   

Even wat rustig aan gedaan…

Dat betreft alleen het ‘werken’ aan dit webblog

Door allerlei omstandigheden heb ik de laatste weken bewust minder tijd aan dit webblog besteed. Dat is, weet ik, voor een blogger een zware ‘zonde’. Immers, “continuïteit zorgt er voor dat de leeswaarde van een webblog aanwezig en behouden blijft… Dat moet een van de belangrijkste argumenten voor een webbloger zijn”. Dit is een opmerking die ik ergens in een handleiding voor bloggers las en die me is bijgebleven. Dat die handleiding al uit 2005 stamt doe niet terzake denk ik.

Ik heb me de laatste tijden met allerlei zaken bezig gehouden, zaken die tijd hebben gekost. Ik noem hier het me verdiepen in wat het internet zoal aan mogelijkheden biedt, het leren en toepassen van de basisbeginselen van de sociale media (of zoals en kleindochter het opmerkte ‘nou, nou, opa is op Facebook en twittert!’). Dat zijn activiteiten die veel energie en tijd vergen, echter ook veel plezier geven. Soms ook is het prachtig om gevraagd of ongevraagd commentaar te geven, hier en daar speldeprikken uit te delen maar ook zelf te krijgen.

Dat mijn webblog wordt gelezen heb ik gemerkt: ik ontving adviezen om b.v. over een bepaald onderwerp iets te schrijven (dat is denk ik moeilijk, het is dan niet spontaan meer), kortere reacties te geven (ik weet dat sommige stukjes lang zijn), leuke websites en of blogs die ik bezocht te noemen, en zo kwamen er meer. Tot slot kreeg ik het advies om mijn Twitter-adres en mijn Facebook-adres op het webblog te vermelden.

Aan dit laatste is eenvoudig te voldoen, n.l. 1) www.twitter.com/jaaplaning  en 2) www.facebook.com (je moet wel een account hebben…); mijn Facebook-naam is Jaap Laning, er kunnen nog wel wat vrienden bij… 

Voor het overige probeer ik weer wat regelmatiger te gaan schrijven.