donderdag 23 juni 2011

140 uur per hondendrol…

Zo af en to kom je bij het lezen van diverse soorten ‘vak-‘literatuur bijzondere ‘stukjes’ tegen.
In Binnenlands Bestuur van 23 april 2011 stond een artikel over/uit het jaarverslag Handhaving van de gemeente Rijssen-Holten met de kop zoals hierboven aangegeven.
In het betreffende jaarverslag (ook via internet te raadplegen) wordt vermeld dat de Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) het vorige jaar 420 uur gecontroleerd hebben op overtredingen bij het uitlaten van honden. Dat heeft resultaat gehad: er weren drie boetes uitgedeeld. De schrijver van het artikel rekent dan: gemiddeld 140 uur opsporingscapaciteit per hondendrol en vraagt zich af of dat niet wat overdreven is. Hij neemt contact op met de teamleider Handhaving van de betreffende gemeente die hem vertelt dat de controles wel degelijk zin hebben. 'Het aantal klachten over hondenpoep is het afgelopen jaar gehalveerd.' In de APV van de gemeente staat dat de boa’s eerst een boete kunnen uitschrijven wanneer ze de keutel zien vallen… In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat wanneer mensen de handhavings-medewerkers zien lopen, ze de honden netjes aan de lijn hebben en ze niet overal laten poepen. Een baasje dat betrapt wordt met een poepende hond kan in Rijssen-Holten rekenen op een boete van 100 euro.


Het zou van mij een boete van vele malen dit bedrag mogen zijn! Dagelijks zie ik in mijn woonplaats honden poepen op plaatsen waar dat niet is toegestaan. Op grasveldjes waar kinderen spelen, op het talud bij de grachten, op het trottoir waar mensen (vooral slechtlopende bejaarden met hun rollators) lopen en noem maar op. Zelfs af en toe in het winkelcentrum zie je hondendrollen! Je kunt er, als je een heterdaadje ziet, iets van zeggen op gevaar af van een grote mond of een klap in het gezicht. Dus wat doe je dan? Hoofdschuddend er overheen stappen! Eigenlijk zou je van een ‘heterdaadje’ een foto moeten maken en deze laten plaatsen in de periodiek verschijnende wijkkrant. Misschien zou er een preventieve werking van uit gaan. Overigens: ik ken heel wat hondenbezitters die zich keurig aan de regels houden! Laat dat ook even gezegd zijn…