dinsdag 17 januari 2012

Je zult maar reumapatiënt(e) zijn en fysiotherapie nodig hebben…

Reumafonds opent Meldpunt Fysiotherapie

Door een ‘volger’  werd ik getipt over de actie die het Reumafonds vandaag is gestart. Ik vind het belangrijk genoeg om het hier te vermelden: ik weet n.l. waar ik over schrijf omdat mijn vrouw al 23 jaren reumapatiënte is. Ondanks het feit dat ze steeds maar weer een stukje moet inleveren geniet ze elke dag zoveel mogelijk van wat nog wel kan…! Wat nog kan omdat ze o.a. baat heeft bij fysioytherapie. En zo is dat met veel reumapatiënten…

Beschamend vind ik het dat in het kader van bezuinigingen er met name in de gezondheidszorg en wat daarmee annex is, zo met de botte bijl wordt gehakt. Het past schijnbaar in het kader van de liberalisering van het zorgstelsel , en ook  het principe van de marktwerking is in de gezondheidszorg een belangwekkend iets geworden. Zo belangrijk dat een van de kernwaarden van het leven, solidariteit, op een m.i. ongepaste, ja zelfs onbehoorlijke wijze geweld wordt aangedaan. We zien dat op veel fronten, als ik me beperk tot de gezondheidszorg dan kan iedereen voorbeelden noemen waar het begrip solidariteit om zeep wordt geholpen. Ik stel het huidige kabinet, en dan met name in eerste instantie de VVD als groot voorvechter van liberalisering en marktwerking, daarvoor verantwoordelijk. Als tweede verantwoordelijke beschouw ik het CDA die het zo nodig achtte om met een partij als de VVD en PVV te gaan regeren. Ik neem het het CDA nog steeds kwalijk dat ze de solidariteit tussen mensen geweld heeft aangedaan door met de VVD samen te gaan; ze kon weten en ze wist dat het woord solidair niet of nauwelijks in die kring bekend is… of het zou al voor de 'eigen' groep moeten zijn!
     
In het kader van de bezuinigingen in de gezondheidszorg heeft het kabinet besloten dat voor een groep patiënten het recht op vergoeding van fysiotherapie drastisch ingeperkt moest worden…

Ik citeer nu uit het persbericht van het Reumafonds.
Het Reumafonds heeft daarom een meldpunt geopend voor mensen met reuma die sinds 1 januari geen fysiotherapie meer vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Het Reumafonds wil dit jaar bijhouden hoeveel mensen vanwege de kosten gestopt zijn met fysiotherapie en welke gevolgen dit heeft voor hun dagelijks leven. Mensen met reuma die door de maatregel zijn getroffen, kunnen dit via een kenbaar maken in een online enquête www.reumafonds.nl/meldpunt.
De reden voor het instellen van het Meldpunt Fysiotherapie is dat bij het Reumafonds al meer dan 100 reacties zijn binnengekomen vanwege het besluit van het kabinet om fysiotherapie voor zes reumatische aandoeningen niet langer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van de uitkomsten zal het Reumafonds met zorgverzekeraars en politiek in gesprek gaan over de fysiotherapievergoeding.

Helft Reumapatiënten
Van de 2,3 miljoen mensen die leven met reuma en artrose heeft bijna de helft (1,1 miljoen) dusdanig ernstige klachten dat zij gebruik maken van fysiotherapie (TNO, 2011). Mede door de therapie ('vette' aanduiding is van mij/JLa) hebben mensen met reuma een behoorlijke kwaliteit van leven, en kunnen zij vaak blijven deelnemen aan het arbeidsproces. Uit het TNO-onderzoek blijkt ook dat 44% van de mensen met reuma een huishoudinkomen heeft van maximaal 1700 euro netto per maand. Het is de vraag of deze mensen de extra kosten voor fysiotherapie kunnen opbrengen.
Het Reumafonds wil onderzoeken hoeveel mensen dit jaar gestopt zijn met fysiotherapie doordat zij de extra kosten niet kunnen betalen. Algemeen directeur Lodewijk Ridderbos: "Onze voorzichtige schatting is dat 300.000 mensen getroffen worden". Als deze groep mensen met ernstige reumatische klachten geen fysiotherapie meer krijgen, zal er een groter beroep gedaan worden op de tweedelijnszorg, zo vreest het Reumafonds. "Dat zou betekenen dat de bezuinigingsmaatregel op de langere termijn meer kost dan oplevert", aldus Ridderbos.

Meldpunt Fysiotherapie
Via het Meldpunt Fysiotherapie kunnen mensen met reuma deelnemen aan het onderzoek naar fysiotherapie en (aanvullende) verzekeringen. In een online-enquête wordt onder meer gevraagd of mensen geweigerd zijn voor een aanvullende verzekering. Het Reumafonds gaat ook bij zorgverzekeraars de aantallen opvragen van mensen met reuma die zij hebben afgewezen voor een aanvullende verzekering.

Wilt u zelf het bericht lezen, dit is de link:
http://www.reumafonds.nl/actueel/nieuwsoverzicht/reumafonds-opent-meldpunt-fysiotherapie