woensdag 4 januari 2012

Logeren bij opa en oma is zo leuk...

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan en daarna stilte

Kleinkinderen gaan over het algemeen graag logeren bij opa en oma. Ze weten dat het daar in de regel goed toeven is… het eten en drinken is vaak beter dan thuis, het smaakt in elk geval beter, de klokken lopen anders, het is zo maar geen bedgaanstijd! Ook is er in de regel geen vervelende opmerking dat het nog geen vijf uur is, dus geen tv-kijken. En ach ja, oma heeft meer snoeppotjes dan mama, ook niet onbelangrijk natuurlijk.

Opa’s en oma’s vinden het in de regel ook fijn dat kleinkinderen komen logeren. Het brengt  leven in de brouwerij, ze voelen zich weer jong(er) met de kleinen. Ze kunnen ook weer wat meer, de kleinen zorgen daar wel voor. Uiteraard zijn er wel wat nadelen: opstaan ’s morgens is in de regel op een vroeger tijdstip dan men gewend is. Eten wat je eigenlijk niet lekker vind en wat je normaliter ook zegt, eet je nu toch maar op, je moet het goede voorbeeld geven nietwaar!

Zo heeft het logeren gevolgen voor iedereen, ook voor de papa’s en de mama’s oftewel de zoons/dochters. Zij zijn even ‘verlost’ van de lieve kinderen die af en toe zo kunnen zeuren en treiteren. Het bloed wordt je even niet onder de nagels weggehaald. En wat ook mooi is: ze kunnen eens even met z’n tweetjes heerlijk uit eten gaan. Geen oppas nodig, niet om elf uur weer thuis zijn, enz.

Zo werkt het nu eenmaal…

Wij hebben de vorige week onze oudste kleindochter uit DH een paar nachtjes te logeren gehad.  Daarna was het de beurt aan de twee (iets oudere) kleindochters uit A. Wat hebben we als oma en opa van en met de drie kleindochters genoten… We hebben ze kunnen geven wat ze graag wilden, we gaven ze te eten wat ze verlangden, wel tot op zekere hoogte natuurlijk! We hebben spelletjes met ze gedaan en met hen t.v. gekeken, oma ging met de jongste van de drie uren kaarten maken en knutselen.  En opa, ja opa die niet zo’n spelletjes-mens is, heeft ook mee gedaan met mens-erger-je-niet, met sjoelen, aan mikado hoefde hij niet mee te doen want zijn vingers trilden… Oma was het centrale-aanspreekpunt, zij is natuurlijk ook wel wat liever dan opa, verschil moet er nu eenmaal zijn.

Nu is het logeren weer voorbij… de kleinkinderen zijn weer bij hun ouders. Dat zullen ze best fijn vinden, zo hoort het immers ook!  Wij vonden het fijn om zo met de kleinkinderen te zijn, we hopen (en weten ook haast wel zeker) dat zij ook bij ons hebben genoten. Het zal voor hen vast even wennen zijn dat er weer meer regels gelden, dat er weer verboden wordt en dat de t.v. pas om vijf uur aan mag. Het is niet anders. Wij gaan vanavond, evenals de vorige week na de logeerpartij, niet te laat naar bed en morgen gaan we heerlijk uitslapen! Dat hoort er ook bij als je oma en opa bent.

We hopen nog vaak logeerpartijen met de kleinkinderen mee te maken. Het is zonder de kleinkinderen nu weer zo stil in huis...
 

Vuurwerk Oud- en Nieuwjaar 2011/2012…

Het kost wat, je hebt ook wat… (zegt men)… ik zou een kater krijgen

Afgezien of je het er mee eens bent: het vuurwerk deze jaarovergang vond ik beduidend mooier dan voorgaande keren. Er zijn berichten die melden dat er minder vuurwerk is verkocht,  het zou best kunnen zijn. Voor mijn gevoel was er deze keer in elk geval meer siervuurwerk dan voorheen. Nog afgezien van het feit dat het mooier is, het is ook veiliger hoorde ik in een radiouitzending vertellen. Ik kan het niet bevestigen en evenmin ontkennen, simpel vanwege het feit dat ik geen vuurwerk koop. Ik vind het letterlijk en figuurlijk weggegooid geld…  in een mum van tijd ben je een (klein) vermogen kwijt.
Omdat we in een crisis leven dacht ik dat zoiets ook te merken zou zijn bij de aanschaf van vuurwerk. Of dat zo is, heb ik niet uitgezocht, ik kwam er niet aan toe omdat ik tijdens mijn ‘zoektocht’ op ander belangwekkend cijfermateriaal stuitte. In een poll op een website voor vuurwerkliefhebbers was gevraagd om aan te geven voor welk bedrag men vuurwerk had gekocht. Ik heb wat gegevens genoteerd, of ze representatief zijn kan en wil ik niet beoordelen. Ik noem ze alleen (de aankopen beneden € 100 heb ik buiten beschouwing gelaten):


Aanschafbedrag Percentage kopers
€ 100 - € 150 4,89
€ 150 - € 250 12,70
€ 250 - € 350 13,36
€ 350 - € 500 14,33
€ 500 - € 750 14,66
€ 750 - € 1000 13,36
€1000 - € 1500 10,42
€ 1500 - € 2000 4,23
€ 2000 - € 2500 0,65
€ 2500 en meer 5,21



Het heeft mij verbaasd dat er mensen zijn die voor de happening van de Oud- en Nieuwjaarsviering dergelijke bedragen neertellen… Ieder zijn smaak en keus!