donderdag 5 juli 2012

Regent het in Apeldoorn vaker en heviger..?

Nee, dat valt wel mee. De buien zijn wel heviger

Er zijn Apeldoorners die bij hoog en laag beweren dat het hier vaker regent en dat de buien veel heviger zijn dan in de rest van het land. Toen we hier acht jaar geleden kwamen wonen werd ons dat goed duidelijk gemaakt door de timmerlieden die in ons huis bezig waren. Ik vroeg ze hoe ze aan die wijsheid kwamen, een schouderophalen volgde en ‘je zult het zelf wel mee maken als je hier een poosje woont’.
Vanmorgen lag het Apeldoorns Stadsblad in de brievenbus. Na het middageten maar even doornemen en de Gemeentepagina goed lezen (belangrijk want de gemeente doet daarin allerlei mededelingen en aankondigingen en daar moet je soms heel alert op zijn!).
Ik lees het blad nu.  Mijn oog valt op het artikel “In Apeldoorn regent het niet vaker, wel heviger”.  Ik lees het, terwijl buiten (hoe kan het…) een korte maar hevige onweersbui is losgebarsten en de regen in flinke hoeveelheden naar beneden klettert. Als je over de duvel…, nou ja, vul zelf maar in! De gemeente laat weten dat het hier niet vaker regent dan op andere plaatsen in Nederland, de buien zijn wel heviger. Hoe dat komt?


Wel, op de Veluwe ontstaan meer onweersbuien dan elders in Nederland.  Dat komt vooral door de hogere ligging van de Veluwe. Daardoor wordt de lucht gedwongen op te stijgen, en koelt af. Zo ontstaan in de vochtige lucht buien. Verder zijn de droge zandgronden op de Veluwe extra gevoelig voor opwarming. In combinatie met onstabiele vochtige lucht kunnen er dus eerder onweersbuien ontstaan. En, we moeten ook de verandering van het klimaat niet vergeten. Het wordt gewoon warmer. En hoe warmer, hoe groter de kans op extreme buien.

Apeldoorn is extra gevoelig voor wateroverlast omdat het op de flank van de Veluwe ligt. Water stroomt daarbij over straat, maar ook in het riool naar het laagste  punt.

Zo, dat weet ik dan ook weer. En nu maar hopen dat het laagste punt onze Kasteelgracht zal zijn! We kunnen wel wat water gebruiken, zeker 50 cm. Dat is een halve meter!