zaterdag 29 oktober 2011

Journalistiek … fatsoensnormen… vergeet het maar!

Irritant en opdringerig optreden van journalisten

Vandaag heb ik gekeken naar de tv-uitzending van het CDA-congres in Utrecht (via Politiek24) . Zonder me uit te spreken over de inhoud van het congres is me hier ook, voor de zoveelste keer, weer opgevallen hoe irritant en opdringerig de journalisten zijn. Ik druk me nu nog netjes uit, een aanduiding als onbeschoft zou beter op zijn plaats zijn! Men blijft maar proberen anderen woorden in de mond te leggen, woorden die de betrokkenen niet willen zeggen. Vandaag ging het voor wat betreft het journalistenvolk over Mauro, terwijl de bijeenkomst een congres van het CDA was. In het congres kwam o.a. ook de kijk van het CDA op de vreemdelingen-aanpak aan de orde. Toch moest steeds weer de zaak Mauro aan de orde komen, gebeurde dat niet tijdens de besprekingen dan gebeurde het wel in de wandelgangen… daar zorgde de horde journalisten wel voor!   

Ook de t.v. liet zich niet onbetuigd: in Een Vandaag werd nota bene gesproken over “het CDA congres zou een beslissing over Mauro moeten nemen”. Alsof de journalistiek bepaalt wat moet gebeuren.  Neen, ik heb niet veel begrip voor het optreden van sommige journalisten, al zeg ik er meteen bij dat er ook goede, integere  journalisten zijn. In mijn visie zijn die bij NOS echter niet te vinden!

Zorg voor het levenseinde…

“Waardig sterven is doodnormaal”

In het kader van “Bolwerk Open” bezocht ik op 27 oktober jl. een presentatie over palliatieve zorg gebracht door Paul Vogelaar, coördinator van Netwerk Palliatieve Zorg Oost-Veluwe. Met mij waren er nog zo’n vijfentwintig belangstellenden, dit aantal viel mij persoonlijk wat tegen. De presentatie werd gehouden op uitnodiging van de kerkelijke PKN-gemeente Osseveld-Woudhuis en bestemd voor alle bewoners van onze wijk, kerkelijk en niet-kerkelijk.

Al langer wilde ik meer over dit onderwerp weten: met name de laatste jaren heb ik in gesprekken met ouderen regelmatig over een menswaardig levenseinde gesproken. Het was bijna altijd een gedachtenwisseling, waarbij het begrip “menswaardig” per persoon verschilde… Een zekere verbreding van mijn kennis zou, dacht ik toen (en nu nog steeds) wel goed zijn!

De laatste tijd zijn er discussies aan de gang over het al dan niet zelf bepalen van het tijdstip van het levenseinde (“voltooid leven”), euthanasie, sedatie, enz. Je leest er over in de kranten, hoort er over op radio en tv, kortom het is actueel… Met het oog daarop heb ik er goed aan gedaan de presentatie te bezoeken! Uitgesproken vooroordelen, al dan niet op basis van levensbeschouwelijke gronden, kunnen ook anders bekeken worden. Mij is vooral bijgebleven de aanduiding dat een mens recht heeft op een waardig levenseinde!

Ik wil nog meer over dit onderwerp lezen en horen… Van de presentator ontvingen we een aantal informatiebronnen, die ik aan het einde van dit ‘stukje’ voor de belangstellende lezer zal vermelden. Ik heb ze zelf nog niet geraadpleegd, zodat ik dus ook niet kan zeggen hoe de informatie is.

In Trouw van 28 oktober jl. las ik een kort artikel over dit onderwerp “Eerlijke documentatie toont hoe palliatieve sedatie gaat”. Er wordt verwezen naar een uitzending van Kruispunt TV op zondag 30 oktober om 23:00 uur op Nederland 2. Ik ga, zo mogelijk, kijken!

Informatiebronnen: