maandag 11 juli 2011

De korenwolf en de bezuinigingen…

Is dier belangrijker dan mens?

Stichting Das en Boom heeft, zo meldt Trouw op 7 juli 2011, de Staat gedagvaard omdat naar hun mening het programma dat hen voor ogen staat (‘Korenwolf’ zoals ik het maar even aanduid) in gevaar komt dan wel niet meer uitgevoerd wordt. De Staat zegt dat de provincie dit soort zaken nu moet regelen. De provincie Limburg zegt dat voor  hamstervriendelijk beheer van 550 hectare akkerland voor dit project de komende jaren bijna 5 miljoen euro nodig is.

Ik begrijp dat dit geld er niet is of niet zal komen in het kader van de bezuinigingen. Stichting Das & Boom vindt dit onacceptabel en onderneemt actie.

Hoezeer ik de goede bedoelingen van o.a. Das & Boom in principe ook waardeer, ik vind dat ze nu, evenals sommige andere ‘natuurclubs’ (waarvan ik de namen niet meer weet) toch wel wat doorgeslagen zijn in hun passie.  In deze tijd van bezuinigingen is het toch niet te verkopen dat er bv. op zorg in ruime zin ingeleverd moet worden terwijl een club als Das&Boom in feite eist dat hun programma door moet blijven gaan.

Natuurclubs streven vaak goede doelen na. Soms echter vind ik dat het algemeen belang prevaleert boven het belang van de natuurclubs. Met andere woorden: ik zou het onbegrijpelijk vinden dat een project als dat van de “korenwolf” wel door gaat terwijl op bv. ouderenzorg, ook in Limburg, gekort wordt. Bij mij is de mens belangrijker dan het dier, m.a.w. dan verdwijnt de korenwolf maar. Ik heb de indruk dat Das & Boom daar niet naar kijkt of wil kijken. Ik denk dat ze, in mijn ogen doorgeslagen, de mens op het tweede plan zetten: er is maar éen ding heilig: hun idee over de korenwolf en voor de rest telt er niets! Kosten noch moeite worden gespaard om het eigen gelijk te behalen, dat alles ten koste van de gemeenschap!
Ik meen te weten dat in het verleden de acties voor het behoud van de korenwolf al voor heel veel opwinding en vertraging in bouw- en wegenaanleg-projecten heeft gezorgd. Dat heeft direct en indirect miljoenen euro’s gekost. Het moet nu maar eens afgelopen zijn!
Als u het betreffende artikel in Trouw wilt lezen: 
<http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2534855/2011/07/07/Kort-geding-over-bescherming-korenwolf.dhtml>