woensdag 11 april 2012

Zorgverzekeraars druk met overgang AWBZ

Wie wordt er uiteindelijk beter van of wie wordt er de dupe van?

Per 1 januari 2013 gaan zorgverzekeraars de AWBZ voor eigen verzekerden uitvoeren. Het wetsvoorstel dat regelt dat deze taak bij de regionale zorgkantoren wordt weggehaald, is nog niet aangenomen, maar de zorgverzekeraars zijn al geruime tijd volop bezig met de voorbereiding van de overgang. Dat moet wel omdat zij anders niet op tijd hun systemen en processen gereed hebben.

AWBZ-cliënten hebben vanaf 1 januari 2013 nog slechts één loket voor hun verzekerde zorg: hun eigen zorgverzekeraar. Vanaf 2014 kunnen zorgverzekeraars ook op dit terrein zorg inkopen voor hun eigen verzekerden. Dat maakt het mogelijk om in combinatie met de zorgverzekering een integraal zorgaanbod tot stand te brengen. AWBZ-gebruikers bepalen zelf welke verzekeraar zij hun zorgverzekerfonting en AWBZ laten uitvoeren.

Niet werken…? Geen uitkering...!

‘Voeger’ waren er de D.U.W.-arbeiders.  Wie kent de geschiedenis nog?

Egbert Zijlema, journalist in ruste die het schrijven toch niet kan laten, heeft weer een in mijn ogen mooie bijdrage geleverd! Toen ik het las schoten de woorden ‘werkverschaffing’ en ‘duw-arbeiders’ me weer te binnen. Voor wie deze woorden niet (meer) kent: ga even googelen en je weet hoe het vroeger, nog niet eens zo lang geleden, toeging.
Voor velen is wat Egbert Zijlema schrijft een stuk herkenning en wellicht is men het ook eens met wat hij schrijft. Ik in elk geval wel.

De link voor zijn bijdrage is: Lees mijn april-column voor het hele verhaal

Van harte aanbevolen!