dinsdag 2 augustus 2011

De Boerenzwaluw is niet helemaal verdwenen...

Ze zijn er toch nog

In Trouw van vandaag staat een interessant artikel over de boerenzwaluw.
Een mooie webblog met foto’s en filmpjes en achtergrond-informatie: http://zwaluwenboerderij.blogspot.com
Ik ging er kijken, en het deed me meteen weer aan vroeger denken: de zwaluwen onder de dakgoten bij ons thuis (mijn vader haalde ze voor zover ze boven het straatje/grintpad hingen weg, op de boerderij bij onze zwager, kortom veel herkenning. Ik zie ze in onze woonbuurt ook regelmatig vliegen, het zullen wel geen boerenzwaluwen zijn, ik ben echter niet deskundig genoeg om het onderscheid vast te stellen. Daar komt nog bij dat ze zo snel rondvliegen en tussen de huizen door scheren dat je haast geen tijd hebt om ze goed te bekijken! 

Gisteren zag ik bij Slachterij Meijerink in Teuge en de boerderijen in de omgeving ook heel wat zwaluwen vliegen! Wat wil je ook, het is daar op en top een paradijs voor ze, afgaande wat er op de webblog van Heideman is beschreven: modderpoelen door paarden en koeien gemaakt, water om van te drinken, mest van de koeien en paarden, enz. enz.

Ik vraag me af of voor de zwaluwen in onze wijk dat ook geldt: hier zijn (nauwelijks) modderpoelen, geen mest van koeien en paarden, enz.  En toch vliegen ze er! Ze zullen vast wel beter weten dan ik waar ze de broodnodige attributen voor de nestbouw moeten halen! Ik hoop dat de jongen t.z.t. na het bezoek aan Afrika ook weer hier en in Teuge terugkomen... kunnen we ze dan weer zien vliegen en van de capriolen/vliegkunst genieten!