woensdag 29 juni 2011

Hartpatienten Nederland is niet De Hartstichting. LET OP!

Waarom ik donateur ben van 'Hartpatienten Nederland' en niet meer van 'De Hartstichting'.

Veel is er destijds te doen geweest over De Hartstichting die riante salarissen zou uitbetalen aan directie en andere medewerkers en die twijfelachtige uitgaven deed. Verontwaardigde donateurs maakten hun ongenoegen kenbaar in kranten, én beëindigden hun donatie aan de Stichting. Dat alles mede naar aanleiding van een artikel in Trouw en publicaties in andere kranten.

Ik moest daaraan denken toen ik onlangs op de website van de Hartpatienten Nederland  daar ook weer iets over las. Ik vond het zo belangrijk én lezens-waardig dat ik het artikel van Hartpatienten Nederland integraal heb overgenomen. Na enige 'nadenktijd' heb ik besloten om tot publicatie over te gaan.
Hier volgt het artikel:

De Hartstichting - niet te verwarren met Goede Doelen
Sinds medisch directeur Volkert Manger Cats van de Hartstichting, cardioloog van origine, zijn organisatie aan de rand van de spreekwoordelijke afgrond bracht, is de belangstelling voor deze zogenaamde Goede Doelen Club breder dan uitsluitend de cardiologische gemeenschap, van pakweg 800 vakmensen. Volkert Manger Cats ging er bij zijn afvloeiing, zonder ook maar een smetje van gene, met enige tonnen geld van tussen. Recht of geen recht, de Hartstichting en hij desavoueerden daarmee de vele gulle gevers, met name de moeders met kinderen die zich jaarlijks aan een Collectebus vastknopen. De Hartstichting maakte door hopeloos mismanagement stuk wat corporate campagnes in geen 20 jaar meer kunnen goedmaken. Cardiologen zijn ook geen zakenmensen, toegegeven.

Hoe Goed is hedentendage dat Goede Doel, dat de Hartstichting van ooit was?
De Nederlandse Hartstichting is met 3.500 m2 de grootste huurder van ExtraVerde. "Met de nieuwe huisvesting intensiveren wij het contact met de patiënt en het publiek" aldus Hans Stam, directeur Nederlandse Hartstichting. "Kantoor ExtraVerde is uitzonderlijk duurzaam" aldus Coen van Oostrom, CEO van OVG Projectontwikkeling. Dat de Nederlandse Hartstichting zich hiertoe aangetrokken voelt, vindt Van Oostrom logisch: "Die uitzonderlijke gedrevenheid kenmerkt ook de Nederlandse Hartstichting in haar strijd tegen hart- en vaatziekten".
Architectenbureau Meyer en Van Schooten is verantwoordelijk voor het duurzame ontwerp en er samen met OVG in geslaagd voor dit kantoor, als eerste in Nederland, een BREEAM Excellent ontwerpcertificaat in ontvangst te mogen nemen. Zo heeft het gebouw onder meer een warmte- en koudeopslag, mossedum dak, een atrium, waterbesparende maatregelen voor de toiletvoorzieningen en hightech installaties.
De transactie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Gemeente Den Haag, Dura Vermeer en ABN AMRO Bank Real Estate Finance. De Nederlandse Hartstichting werd geadviseerd door Fakton, 3Stone Real Estate en CVO Group.

Roken tast denkvermogen aan…

NIJMEGEN – Roken tast het denkvermogen aan. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het UMC St Radboud in Nijmegen.
Als mogelijke oorzaak voor de achteruitgang van de hersenen van rokers vonden de onderzoekers in hersenbanen van rokers meer kleine beschadigingen dan die van niet-rokers.
Het is geen nieuws dat rokers twee keer zoveel risico lopen om Alzheimer te krijgen dan niet-rokers. De onderzoekers wilden weten hoe dat komt. Daarvoor onderzochten ze 500 patiënten met licht beschadigde haarvaten in de hersenen. Een deel van de onderzochte personen rookte, een ander deel had gerookt maar was gestopt, en een derde onderzoeksgroep had nooit gerookt. Al deze mensen werden onder de MRI-scan gelegd en hun verstandelijke vermogens werden getest.
Al gauw bleek dat de kleine beschadigingen in de hersenbanen groter werden naar gelang iemand steviger en langer rookte.
Toch is er hoop. Uit het onderzoek bleek dat stoppen met roken helend werkt. Hoe langer iemand gestopt is met roken, des te beter herstelt het verstandelijk functioneren. De kwaliteit van de hersenbanen wordt dan beter. Na twintig jaar levert iemand die is gestopt met roken weer dezelfde prestaties als iemand die nooit gerookt heeft.
De onderzoekers concluderen dus: stoppen met roken heeft altijd zin, ook als je al wat ouder bent!

Knollen voor citroenen…

Of: Foodwatch

ROTTERDAM – Consumenten worden bij het winkelen behoorlijk bij de neus genomen. Allerlei producten worden aangeprezen als gezond en voedzaam, terwijl nader onderzoek doet vermoeden dat het loze beloften zijn,  bedoeld om consumenten de beurs te laten trekken.
De stichting Foodwatch houdt voor ons allemaal een oogje in het zeil en reikt het Gouden Windei uit aan de grootste leugenaar in de ogen van de consument. Vandaag {woensdag (8.6.2011-JLa)} viel de eer te beurt aan Unilever. Die kreeg het Gouden Windei vanwege de bewering in talloze reclameboodschappen, dat Blue Band Goede Start! Witbrood dezelfde voedingswaarde heeft als volkorenbrood en daarom goed zou zijn voor kinderen. Onzin, aldus foodwatch.
"Unilever schendt het vertrouwen van zijn klanten met leugens over zijn producten", zegt Bart van Opzeeland, directeur van foodwatch. "De grootste voedselproducent van Nederland kan het goede voorbeeld geven voor de hele branche door zijn reclame en marketing eerlijk te maken."
Mede onder druk van de Reclame Code Commissie heeft Unilever inmiddels  de tekst op de verpakking van het witbrood al aangepast, aldus foodwatch.
Ook andere fabrikanten bleken een scheve schaats te rijden bij het aanprijzen van hun product.