maandag 18 juli 2011

Sociale Media… is het een hype?

Waarom ook ik mee doe

Op de televisie, voor de radio, in de krant en ook in gesprekken met anderen valt de uitdrukking "Sociale Media" regelmatig. Omdat ik inmiddels ook gebruik maak van deze media kreeg ik van een aantal familieleden en vrienden vragen hierover. Om een antwoord te kunnen geven bezocht ik WikipediaA, de online encyclopedie; deze zegt over Sociale Media het volgende:
-----
Social media of sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Tevens is er sprake van interactie en dialoog tussen de gebruikers onderling. De Engelse term social media is ook in het Nederlandse taalgebied gangbaar. Kaplan en Haenlein bepalen social media zoals "een groep internetapplicaties die gebruikmaken van de ideologie en de technologie van Web 2.0 en de creatieve uitwisseling van User Generated Content". Onder de noemer social media worden onder andere weblogsfora, sociale netwerken als HyvesFacebook en LinkedIn en diensten als Twitter geschaard.
Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden. Denk hierbij aan weblogs, waar lezers reacties kunnen achterlaten via een reactieformulier of middels trackbacks.

Geschiedenis
Het is onduidelijk wie de term 'social media' voor het eerst heeft geclaimd. Omdat er nog altijd onenigheid is over de exacte definitie is het moeilijk een overzicht te geven van de ontwikkeling van social media. Dit overzicht is logischerwijs sterk afhankelijk van de gebruikte definitie. Van de meest bekende vorm van social media, social networking sites, is meer bekend. Het eerste significante (online) social network was Six Degrees, dat in 1997 ontstond.
De Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 dankzij zijn blog als eerste persoon ooit gratis de wereld rond, zonder zelf een cent uit te geven. Zijn website was daarbij zijn profiel waarmee hij een eigen noodzakelijk netwerk (van online aangeboden logeeradressen) creëerde. Dit maakte Stoppelenburg een van de eersten die op een sociale manier en effectief gebruikmaakte van online media.”
-----