donderdag 8 december 2011

Goede Doelen en de hoeveelheid papier...

De hoeveelheid 'bedel'-brieven begint te irriteren.

In de loop van het jaar ontvangen we van vele meer of minder liefdadige instellingen met grote regelmaat brieven: het behelst bijna steeds een verzoek om een donatie. Vaak is een acceptgiro, al dan niet ingevuld met een bedrag van bv. € 20 of hoger..., bijgevoegd. De werkwijze van deze instellingen kunnen we ons wel enigszins voorstellen, het gaat om het binnenhalen van gelden. Een legitiem doel. Echter het aantal brieven/verzoeken begint steeds meer te worden... Voor ons de reden om ook eens verder te kijken.

Om de brieven te drukken wordt papier gebruikt, dat papier komt er (mede) door bomen te kappen. Het is dus verre van mileu-bewust om (zoveel) brieven te zenden.  Het vorige jaar zijn wij daarom begonnen om aan alle instellingen die ons periodiek een verzoek om een donatie zonden, een email-bericht te zenden. In dat email-bericht adviseerden we ze ons van de mailinglist te schrappen en het geld dat ze daarmee aan papier, porto en andere indirecte werkzaamheden bespaarden aan hun doel ten goede te laten komen.  Sommige instellingen hebben daarop positief gereageerd, anderen zijn klakkeloos door gegaan ons te benaderen. We hebben besloten deze instellingen nog eenmaal een email te zenden; wat er daarna nog door ons aan brieven wordt ontvangen wordt ongefrankeerd geretourneerd.

In principe gaan wij ieder jaar in de maand november bekijken welke giften/donaties wij kunnen en willen doen. De betreffende instellingen ontvangen een bankoverschrijving met de melding "Gift voor het jaar .....".  Op deze wijze houden we zelf de regie en dat bevalt ons al vele jaren erg goed.

Overigens: op de website van een 'goed doel' las ik een tijd geleden de opmerking dat men blij is met elke gift. Echter: 1 gift van € 50 bespaart voor de ontvanger ten opzichte van 10 giften van € 5 een onevenredige hoeveelheid tijd en inspanning voor de verwerking. Voor ons is dat al jaren lang mede de reden om geen grote aantallen giften van € 5 te geven, het bespaart de ontvangende instellingen tijd enz. en ook ons bespaart het de tijd om de bankoverschrijvingen te realiseren... 

Egypte… Moslims… Kopten.. en de NOS… (vervolg)

Onjuiste dan wel onvolledige verslaggeving en het gevolg er van.

Schreef ik gisteren over dit onderwerp en gaf ik mijn mening, ik vergat er bij te vermelden dat de betreffende reportage ook gevolgen heeft gehad. In Egypte is de uitzending, zo las ik op internet op een aantal plaatsen, ook uitgezonden. Meteen daarna braken er weer rellen uit: een grote groep moslims ging de Kopten te lijf.

Onvolledige informatie kan zo blijkt dus, verstrekkende gevolgen hebben. Ik heb e.e.a. niet verder gecontroleerd, als een krant als het Reformatorisch Dagblad zoiets vermeld is dat voor mij geloofwaardig genoeg. Ik heb begrepen dat er wellicht in de Tweede Kamer ook vragen over deze NOS-uitzending worden gesteld... Ik ben benieuwd hoe de NOS nu en in de toekomst zal reageren.

Inmiddels denk ik dat Joris Luyendijk (in zijn boek: 'Het zijn net mensen', beelden uit Midden-Oosten) wel eens gelijk kon hebben toen hij schreef dat veel filmopnamen/filmreportages vooraf geënsceneerd zijn. En ook dat er een kloof gaapt tussen wat hij als correspondent ter plekke waarnam en wat hij daarvan terugzag in de media...