dinsdag 1 mei 2012

Laten we eerlijk zijn: nertsen fokken om het bont is toch niet meer van deze tijd…?

De nertsenhouders claimen een miljard euro als er een verbod komt

Al een aantal jaren is er gedoe om het al dan niet invoeren van en verbod op nertsenfokkerijen. In 2009 besloot een meerderheid in de Tweede Kamer dat het houden van nertsen (voor hun bont) afgelopen moest zijn. Binnenkort zal de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigen.  De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders heeft  nu meegedeeld dat als het verbod er komt, er bij de overheid een claim van 1 miljard euro zal worden ingediend….

Ik kan mij voorstellen dat de nertsenhouders deze claim zullen indienen. Immers, hun broodwinning gaat verloren. Echter: is het in de huidige tijd nog acceptabel dat dieren worden gehouden om het bont? Als het houden van deze diertjes een min of meer noodzakelijk onderdeel van ons voedingspatroon zou zijn, wel, dan ligt de zaak wat anders.
Nu het slechts is om een zekere mate van luxe te kunnen uitdragen, heb ik geen moeite met een definitief verbod.
Of daar een claim tegenover moet staan betwijfel ik sterk. Als er een bedrijfstak gesloten wordt omdat de activiteiten van die bedrijfstak niet meer acceptabel zijn, dan wordt misschien ook wel een claim ingediend maar die kan wat mij betreft worden afgewezen.

Dat de federatie dan ook nog stelt 'Wij willen helemaal geen geld, wij willen gewoon doorgaan met het fokken van nertsen waarmee wij elk jaar, zonder een cent subsidie te ontvangen, 300 miljoen euro toevoegen aan de exportbalans en 50 miljoen euro aan de Nederlandse schatkist' komt bij mij enigszins komisch over en is wat mij betreft in elk geval 'buiten de orde'.  Uit de opstelling van de federatie blijkt duidelijk (en dat is ook geoorloofd) dat het hier om een economisch principe gaat en in elk geval niet uit het oogpunt van dierenwelzijn of consumptieve noodzaak.
   
Om te voorkomen dat men mij als dierenactivist of dergelijke dan wel als een verbeten vegetariër weg zet: ik heb soms een hartgrondige hekel aan dierenactivisten wegens hun af en toe onacceptabele wijze van optreden én ik lust graag een stukje vlees. Ik heb echter wel het principe: eerst de mens en dan het dier en pertinent niet andersom...! 

Kijk eens aan… Apeldoorn krijgt landelijke waardering …!

“Landelijke waardering voor Apeldoornse aanpak grondwater”

Zo kopte vrijdag 27 april De Stentor in een artikel. Ik werd van diverse zijden op e.e.a. geattendeerd, onder andere door de webmaster van de website Kasteelgracht-Apeldoorn (www.kasteelgracht-apeldoorn.nl., tab “Wel mogelijk”.


Evenals hij was ook ik verbaasd. Eerlijk gezegd deed het me goed om iets dergelijks te lezen. Immers, het betekent dat een integrale aanpak van ook het grondwaterprobleem in onze kasteelgracht ongetwijfeld tot de mogelijkheden behoort. Er is weer toekomstperspectief. Niets staat een goede aanpak van ‘het’ probleem van de té lage waterstand in onze gracht nog in de weg veronderstel ik. De goede  samenwerking van de gemeente Apeldoorn met Waterschap Veluwe zal vast en zeker vruchten afwerpen.

Nu resteert alleen nog de vraag: wanneer merken wij als bewoners aan de kasteelgracht de resultaten van de aanpak? Vooralsnog heb ik het volste vertrouwen in de goede samenwerking van de gemeente met het waterschap, niet alleen in het project De Grift en Kerschoten, neen ook in het ‘project Kasteelgracht Apeldoorn’.

Het wordt overigens ook wel eens tijd. Na een kleine tien jaar aanmodderen en komen met geen dan wel schijnoplossingen gloort er hoop! En hoop doet leven, niet waar...!

Ja, zo gaat dat in Nederland… werk je en dan verdien je te veel…!

We gunnen elkaar ook niets of niet al te veel

In de Telegraaf een leuk stukje waarin o.a. dit wordt geschreven:  De Nederlandse Publieke Omroep heeft maandag bekend gemaakt dat tien presentatoren bij de Publieke Omroep boven de Balkenende-norm verdienen.

Op Teletext wordt letterlijk op 30-04-2012 om 23:40 uur vermeld:
Een salaris volgens de balkenendenorm bedroeg in 2011 € 193.000 norm. (….) In 2009 is afgesproken dat maximaal 5 tv- en 3 radiopresentatoren meer dan de balkenendenorm mogen verdienen. De NPO denkt dat dat in 2013 zover is. Drie bestuurders zaten vorig jaar boven de norm: twee bij de raad van bestuur van de NPO en de directeur van de NCRV.
  
Ik vind de afspraak in 2009 wat vreemd. Waarom mogen er presentatoren zijn die méér dan de balkenendenorm verdienen? En heeft het zin om nu ons land in een crisis zit dit soort zaken naar buiten te brengen? Wat is het effect daar van?

Er zijn altijd 'groot'-verdieners geweest en ze zullen er ook altijd wel blijven. Die mensen hoor je niet over 'crisis' of over het feit dat ze een behoorlijk bedrag aan belasting moeten betalen.  Logisch ook, er blijft nog heel wat over...! 
  
Overigens, waar maken we ons eigenlijk druk om?  Er zijn mensen die méér krijgen… In november 2011 kreeg ik per email een opgave van salarissen / inkomens toegezonden die verhelderend is en eigenlijk in sommige opzichten toch ook wel wat beschamend is (in mijn ogen dan). Crisis? Hoe zo crisis?
Deze gegevens zijn meen ik ook op te vragen als je gaat googelen met “wat verdient”…

Hierna de opgave die ik ontving: