donderdag 7 juli 2011

Onkruidmiddel Roundup is gevaarlijk…

En wat dan nog… ’t is toch goedgekeurd?

Om onkruid in de tuin of op de paden, trottoirs en noem maar op te bestrijden had men vroeger en nu tal van middelen. Ik ben niet groot geworden in de agrarische sector, als ik iets niet helemaal correct breng dan moet u het daaraan wijten!
Het staat me bij dat we ‘vroeger’ het middel DDT hadden. Of dat nu specifiek door boeren werd gebruikt of ook door burgers is mij niet (meer) bekend.  Naderhand mocht dat middel niet meer gebruikt worden en kwamen er andere bestrijdingsmiddelen. Nog weer wat later werd het toezicht op het gebruik van en de opslag van de bestrijdingsmiddelen geïntensiveerd. Ik herinner me dat er agrariërs waren die daar problemen mee hadden: velen waren uit zich zelf al zeer voorzichtig en nauwkeurig en gebruikten bij voorkeur geen middelen, soms echter kon het niet anders. De opslag was ook goed geregeld: achter slot en grendel, de sleutel van de gifkast werd goed en verantwoord bewaard.  Dat er af en toe eens wat andere geluiden en of zaken bekend werden, doet niets af aan het feit dat in zijn algemeenheid voorzichtig en verantwoord met bestrijdingsmiddelen werd omgegaan. 
      
In het verleden was het zo dat je voor diverse onkruiden verschillende middelen kon krijgen, het ene was nog beter dan het andere (of: er werd meer op verdiend en dus was het beter). Hoe het nu is gesteld weet ik niet meer: ik veronderstel dat de tijd ook op het terrein van de bestrijdingsmiddelen niet heeft stilgestaan. Er zullen steeds ‘betere’ middelen zijn gekomen: met geringere hoeveelheid méér effect!  Het vorenstaande betekent natuurlijk ook dat er regelmatig middelen verdwijnen (wegens onvoldoende resultaat of vanwege mileu-bezwaren? ) en komen er weer anderen bij. Soms ook werden middelen uit de handel genomen (de vergunning werd ingetrokken…), middelen waarbij de gebruikers het onderspit delfden tegen de milieuactivisten.  Ik persoonlijk ben ter zake niet kundig genoeg om te zeggen: dit kan wel en dat kan niet!