woensdag 7 december 2011

Egypte… Moslims… Kopten.. en de NOS…

Is de NOS c.q. zijn de NOS-journalisten zorgvuldig of onzorgvuldig?

Vandaag lees ik via Twitter en op de websites van o.a. dagbladen opmerkingen over de reportage die Lex Runderkamp (NOS) onlangs maakte over de brand in een Koptenkerk in Egypte. De betreffende uitzending heb ik op televisie gezien. Het viel mij toen op dat Runderkamp, die ik als verslaggever waardeer, dingen vertelde en beelden liet zien die me enigszins bevreemden. Ik had n.l. andere geluiden en andere beelden op o.a. CNN gezien en op internet ook andere beelden/filmpjes gezien.

In feite maakte ik me er toen niet zo druk om… zij het dat ik het vreselijk vind dat mensen met elkaar vechten, elkaar naar het leven staan, ja elkaar het leven zelfs ontnemen en dat soms ook nog op grond van godsdienstige overwegingen… Onbegrijpelijk!

Ook onbegrijpelijk is het dat nu blijkt dat Lex Runderkamp niet over juiste gegevens beschikte toen hij de reportage maakte hoewel hem die wel zijn aangeboden. Hij vond dat niet nodig. Zelfs een deel van de reportage zou vòòr de opnamen al kant en klaar zijn geweest (ra ra, hoe kan zoiets, het zou niet ontkend zijn door de NOS). Lees ik de commentaren en reacties in een aantal dagbladen én op Twitter en op nieuwssites op het internet dan is het laatste woord over de ‘onpartijdigheid’ en de ‘onzorgvuldigheid nog niet gezegd of geschreven. Of alles wat er gezegd of gesuggereerd wordt waar is kan ik niet beoordelen. Ik heb wat reacties gelezen, over het algemeen zijn die niet altijd objectief. Het Reformatorisch Dagblad heeft evenals Trouw een andere kijk op deze zaak dan b.v. het Parool of de Volkskrant. Op zich is dat niet erg, dat weet je van tevoren. Echter, van een zogenaamde neutrale instelling als de NOS mag je m.i. grote zorgvuldigheid en grote onpartijdigheid verwachten. Dat die er niet is geweest bij de reportage van Lex Runderkamp begint bij mij steeds duidelijker naar voren te komen.

Ik ben niet in staat om een juist oordeel te geven, dat moeten anderen, deskundiger dan ik maar doen.

Blijft bij mij als een vast gegeven overeind dat journalistiek en journalisten niet rechts en niet links behoren te zijn; echter het zijn mensen zoals ik, dus links én rechts als het zo uitkomt...! Het verschil tussen hen en mij: ik geef het toe, zij in de regel nooit!

Goede Doelen en walvisjacht…?

Het zal toch niet waar zijn?

Volgens een bericht op de NOS-website vanmorgen heeft de Japanse regering miljoenen uit het fonds voor slachtoffers van de tsunami gebruikt om de walvisjacht te stimuleren. Een flink aantal milieu-organisaties hebben een brief aan de premier geschreven en geeist dat de 22 miljoen die nu wordt gestoken in de walvisvloot besteed wordt aan andere projecten om het rampgebied er weer boven ter helpen. De Japanse regering kiest voor investeringen in de vissersdorpen omdat die zwaar getroffen zouden zijn door de tsunami.

De walvisvloot wordt met behulp van het tsunamigeld extra beveiligd en bewapend , zodat de vloot de strijd (beter) aan kan met de milieuactivisten op zee. Op de televisie zien we regelmatig hoe de strijd tussen de activisten en de walvisvaarders is... 
Als je dit zo leest dan vraag je je af of dit wel de bedoeling is van het schenken van giften voor een goed doel. Ieder moet dat voor zich uitmaken.

Ik geef liever voor een doel waarvan ik (nagenoeg zeker) weet dat het daar ook voor wordt bestemd. Ik zal nog kritischer worden bij geven voor goede doelen…