vrijdag 13 april 2012

Windmolens: discussies zinvol of zinloos…?

Wie het weet mag het zeggen

Al geruime tijd wordt er over energiewinning door windmolens gesproken. Voorstanders blijken slecht te luisteren naar tegenstanders en tegenstanders blijken dat omgekeerd ook te doen… Wie heeft nu gelijk? Ik weet het niet!
Ik denk aan het aantal windmolenparken (klein en groot) dat ons land al rijk is én naar de vele windmolens die als het ware verdwaald in het land staan. Zullen de eigenaars zo dom zijn geweest om geld in een project te steken als dat niet uit kan? Ik geloof er niets van!

Aan de andere kant: als er geen of te weinig wind is, draaien de molens niet. Ik meen gelezen te hebben dat bij windkracht 8 of hoger de molens stil gezet worden om te voorkomen dat ze beschadigd worden, terwijl ze bij windkracht 4 of minder niet rendabel kunnen draaien. De opwekking van de stroom is dus sterk afhankelijk van de windkracht.  Er was, meen ik, ook iemand die schreef dat de molens vanwege de windomstandigheden 70% van de tijd niets of nauwelijks iets produceren. Als dat waar zou zijn dan is een windmolen een fikse investering met een beperkte opbrengst.

’Met Elkaar Voor Gambia’ vraagt hulp voor…

Voor deze keer maak ik een uitzondering

Over ‘Met Elkaar Voor Gambia.nl’ schreef ik in mijn weblog al eerder. De drijvende krachten achter deze stichting, Wim en Annie Berghuis, vertellen op hun site dat ze dringend financiële hulp nodig hebben. Ze willen Musa graag in Nederland laten helpen om zo blindheid te voorkomen.

Hoewel ik normaliter geen oproepen als deze in mijn weblog opneem, maak ik nu toch een uitzondering. Ik hoop dat er onder de lezers zijn die de betreffende website bezoeken en de oproep van Annie en Wim Berghuis zullen lezen. Hoe daarna te handelen is niet aan mij…
Klik op deze link: www.metelkaarvoorgambia.nl




De natuur komt op gang…

De eerste (en tot dusver ook de laatste) jonge eenden

We hadden al een tijdje alleen woerden in de gracht gezien en gehoord. De weken daaraan voorafgaande waren er zes woerden en twee eenden,  ze maakten elkaar het hof waarbij de ene woerd de ander afloste… ’t Jonge jonge… om nageslacht te krijgen moet je er wat voor over hebben.

Tiny, mijn vrouw, opperde al eens dat het wel niet meer zo lang zou duren voordat we het resultaat van het spel-der-eenden zouden kunnen zien… Dat ging voorgaande jaren zo, dus dat zou dit jaar ook wel zo zijn.