vrijdag 14 oktober 2011

Schipholgate… (1)

“Wegkijken als de integriteit van de rechtsstaat wordt belaagd, is nooit een optie.”

Deze woorden zijn van drs. J. Poot in zijn advertentie geplaatst in een aantal landelijk verschijnende dagbladen op woensdag 5 oktober 2011.  Hij is de oprichter van de Chipshol-groep (1986) en Eurowoningen (1960). In de advertentie worden harde woorden geuit over rechters, een secretaris-generaal, en ga zo maar even door.
Waar gaat dit over? Om dat uit te zoeken ben ik gaan lezen a) in de betreffende advertentie, b) op de website www.schipholwanbeleid.nl  en vervolgens op Google gekeken met als zoekterm “Schipshol. Ik kwam toen o.a. bij Wikipedia die het volgende zegt:

Boerka en Religie… wat is dat nu? (1)

Denken moslims echt dat het dragen van de boerka in de Koran staat?

Vrijdag 8 oktober j.l., ongetwijfeld na het ‘vrijdaggebed’, ging een kleine groep moslims, mannen en vrouwen, op het Binnenhof in Den Haag protesteren tegen het boerkaverbod. Volgens een aantal kranten was het motto “Onze vrouwen gaan hun boerka niet uitdoen. Blijf van onze religie af.” Op een foto in een van de kranten zag ik deelnemers met borden met o.a. de tekst “Godsdienstvrijheid geldt niet voor moslims” en “Bevel van Allah heeft voorrang”.

Het bericht heeft me bezig gehouden: ik ben gaan zoeken op o.a. het internet. Ik was nieuwsgierig of de boerka inderdaad iets met godsdienst of iets met de Koran te maken heeft. Ik heb gezocht en gezocht, nergens wordt er in de Koran gesproken over de boerka! De Koran is voor de moslims het Heilige Boek, te vergelijken denk ik met wat de Bijbel is voor de christenen. Als in de Koran niet wordt gesproken over een boerka, wat wil je dan met protesteren?  Koran-uitleggers zeggen (en ik heb het zelf gelezen) dat er over een hoofddoek oftewel over een doek om iets af te schermen wordt gesproken. Een van de uitleggers (volgens mij zelf een moslim) zegt dat hij/zij het niet prettig vindt om met iemand die gehuld is in een boerka te spreken: hij/zij kan het gezicht en de ogen niet zien, dat is nodig voor een correcte conversatie. Ik ben het met hem/haar eens: hij/zij schrijft ook dat het onjuist is als er gezegd wordt dat Allah het dragen van een boerka gebied. Een boerka heeft niets met geloof en/of religie te maken.  Het is een menselijke instelling.  Een boerkaverbod is wat mij betreft dan ook zonder meer een goede zaak. Als men als moslim dan zegt dat het verbod een aantasting is van de (hun) religie, dan is dat een fout. Zal dat gezegd zijn in een preek tijdens het ‘vrijdaggebed’? Als dat al het geval is moet de moslimgemeenschap eerst maar eens een betere studie van het Heilige Boek maken en niet zo maar wat gaan roepen wat de een of andere moslim-voorganger zegt (hij zou toch beter moeten weten!) of gaan protesteren zoals nu is gebeurd. Het geeft echter wel aan dat de voorlichting in eigen kring bij de moslims beperkt is of beter gezegd: onvolledig is!
Als dat ontkend wordt, dan is er wellicht sprake van indoctrinatie *)… en dat zou niet best zijn! Overigens: als ik sommige teksten op internet lees dan is de aanduiding ‘indoctrinatie’ niet onjuist. Ga zelf maar eens lezen en huiver!

*  Volgens Wikipedia:  Indoctrinatie (of: indoctrineren) is het systematisch en eenzijdig onderwijzen van aanvechtbare overtuigingen of opvattingen, met de bedoeling dat deze kritiekloos worden aanvaard. Het woord heeft een sterke negatieve connotatie.