woensdag 20 juli 2011

Sociale Media en relatiebeding…

Sociale Media zijn zakelijk interessant, maar ook gevaarlijk!

In een plaatselijk verschijnend huis-aan-huisblad las ik in een advertentie van een advocaten-praktijk een interessant item over een relatiebeding en het hebben van contacten via Sociale Media. Hoewel dit in principe alleen van toepassing is op mensen die werken, vond ik het belangrijk genoeg om hier ook op te nemen. Ik weet dat er onder de lezers zijn die niet meer in een arbeidsverhouding werkzaam zijn. Andere lezers zijn dat (nog) wel, voor met name hen kan dit stukje van belang zijn, voor de anderen is het wellicht interessant om te weten…
De integrale tekst van de advertentie was:

De vraag die steeds vaker rijst is of het hebben van contact via Linkedin of een ander sociaal netwerk in strijd is met een relatiebeding. Dat zal niet altijd zo zijn, maar een eerste uitspraak hierover in maart dit jaar bewijst dat het wel kan.
Wanneer een werknemer zijn profiel aanpast vanwege een nieuwe baan, ontvangen zijn Linkedin contacten hiervan automatisch bericht. Dit is niet in strijd met een relatiebeding omdat de werknemer zelf geen bericht verstuurt.
In de hierboven genoemde uit­spraak ging het om een werknemer die na het einde van zijn dienstverband voor het eerst een Linkedin uitnodiging doet aan een relatie van de ex-werkgever. De werknemer en werkgever waren bij het einde van het dienstverband een relatiebeding overeengekomen dat was beperkt tot een vijftal relaties en dat elk contact in de ruimste zin van het woord verbood. Uit de uitspraak blijkt dat een uitnodiging via Linkedin valt onder een dergelijk relatiebeding. Dit kan anders worden als de inhoud van het relatiebeding anders is en het bijvoorbeeld gaat om een bericht aan alle Linkedin relaties van de werknemer waartoe ook een aantal zakelijke relaties van de ex-werkgever behoren. Sociale Media zijn dus zakelijk interessant, maar ook gevaarlijk.

Uit het vorenstaande blijkt duidelijk dat het oppassen is. Bij verandering van werkgever kan het dus zinvol zijn om ook hier goede aandacht aan te schenken, desnoods voor advies een arbeidsrecht-advocaat en/of de vakbond inschakelen.