vrijdag 24 juni 2011

Waar liggen ze…?

Verdwenen doden...

Ergens heb ik het gelezen, het kwam me raar voor. Toen ik eens wat op het internet ging zoeken, kwam het me niet vreemd meer voor!Waar gaat het over of waar gaat het om?

De gemeente Oldambt in de provincie Groningen heeft een groot probleem. Door een fusie zijn er gegevens oftewel een belangrijke administratie verloren gegaan. De gemeente is eigenaar van de begraafplaats in het dorp Finsterwolde. Ze weet echter niet wat ze moet doen met vele oude graven op de begraafplaats. De gegevens van duizenden overledenen zijn spoorloos. Er zijn op de begraafplaats meer dan vijfduizend grafstenen. Van hoeveel graven de gegevens ontbreken is bij de gemeente niet bekend, het zou in ieder geval om een groot deel van de graven gaan. Bij de gemeente is men druk doende om de gegevens boven water te halen. Men gaat informatie proberen te vinden in de Groninger archieven. Het is misschien ook mogelijk om meer gewaar te worden bij de Hervormde Kerk in Finsterwolde. Men wil graag weten wie er ligt en welke rechten en plichten er bij de graven horen. Zolang dat niet bekend is kan de gemeente geen beslissingen nemen omtrent het ruimen van de graven.

De gegevens zijn waarschijnlijk zoekgeraakt tijdens verschillende gemeentelijke fusies. Nadat Finsterwolde de begraafplaats over had genomen van de hervormde kerk, kwam het dorp na een fusie in 1990 terecht bij de gemeente Reiderland. Inmiddels is die gemeente sinds vorig jaar onderdeel van Oldambt. Bij de gemeente vermoedt men dat tijdens deze overdrachten iets fout gegaan is met de administratie. Wie daar verantwoordelijk voor is geweest is waarschijnlijk niet meer te achterhalen. De dader ligt ongetwijfeld op het kerkhof. Maar waar ook alweer?