zaterdag 12 mei 2012

Onvoorstelbaar…? Onvoorstelbaar…!

Zembla meldt misstand bij Amarantis… maar is (vreemd genoeg…) niet volledig

Gisteravond (11 mei) heb ik bewust gekeken naar de tv-uitzending van Zembla over de scholengemeenschap “Amarantis”. Misschien is het juister om te zeggen: scholen-moloch. Nog steeds is er niemand geweest die mij heeft kunnen overtuigen dat een opleidingsinstelling van deze grootte beter is dan een kleinere… integendeel zelfs!

Ik heb bewust naar deze uitzending gekeken, benieuwd als ik was of er in deze Zembla-uitzending nieuwe feiten naar voren zouden komen. Ik had naast alles wat er al op veel plaatsen in de media was gezegd en geschreven gehoopt om nieuwe ontwikkelingen te horen… Ik kwam bedrogen uit: Zembla bracht feitelijk geen extra nieuws of het zou al moeten zijn dat er (toch wel) leden van de Raad van Toezicht en één lid van de Raad van Bestuur én één schooldirecteur aan de bel hadden getrokken…

Dat Zembla de misstanden met Amarantis aan de kaak stelt vind ik een goede zaak! Iets wat niet goed is moet genoemd worden. Het is ook schandalig wat daar is gebeurd, het is ongehoord dat een directeur/voorzitter Raad van Bestuur, de heer Bert Molenkamp, een instelling aan de rand van de afgrond brengt (en dan ook nog een vertrekpremie van ik meen € 250.000 krijgt). Het is ook onbegrijpelijk dat de Raad van Toezicht met als voorzitter de heer Koos Klaassen, burgemeester van Zeist, niet in greep terwijl de Raad wist wat er aan de hand was. Ook is het niet te begrijpen dat én de Inspectie én het Ministerie niet eerder ingrepen…! Ik heb er geen goed woord voor over! Ik heb echter ook geen goed woord over voor de cameraploeg van Zembla die burgemeester Klaassen tijdens een gemeentelijke activiteit onaangekondigd wilde spreken, een soort overval dus. Of is dit de wijze waarop Zembla aan zijn informatie komt?  Niet mijn stijl!

Mijns inziens vertelt Zembla in de reportage niet het HELE verhaal! Er is n.l. (naderhand) wel ingegrepen. Interim-directeur Marcel Wintels  (*) werd aangesteld: hij schoof het rapport van adviesbureau Berenschot resoluut van tafel en ging drastisch reorganiseren: Amarantis werd behouden, de banen van de duizenden leerkrachten bleven bewaard. De bank wilde weer geld geven. Zie de website van de NOS: www.nos.nl/artikel/361636-amarantis-wordt-opgesplitst.html.  Waarom dit niet vermeld? 

Er zijn nog meer wetenswaardigheden over Amarantis te lezen… waarom die niet vermeld? Of was dit niet interessant genoeg? Signaleren van misstanden is goed, het vermelden van (evt. tijdelijke) oplossingen hoort daar echter ook bij. Wat Zembla met deze uitzending deed is naar mijn mening goed maar onvolledig

Ik heb mijn mening over e.e.a. op Twitter/Tweetdeck gezet, misschien roept het reactie(s) op die er hopelijk toe doen! 


Ik vind de gang van zaken bij Amarantis zoals die is geweest onvoorstelbaar, dat Zembla niet het hele verhaal vertelt is voor mij ook onvoorstelbaar!

(*) de heer Wintels is momenteel kandidaat lijsttrekker voor het CDA.