zaterdag 16 juli 2011

Euwe en Sybolt de Jong… vierhandig!

Bach’s cantates onder vier handen genomen

In het Reformatorisch Dagblad van vandaag trok een artikel over Euwe en Sybolt de Jong, organisten, mijn aandacht. Veel Noordelingen, met name Damsters en Groningers,  kennen Euwe en Sybolt. Ze schelen vijf jaar: Euwe (1956) en Sybolt (1961), opgegroeid in een predikantsgezin in het Friese Bakkeveen, later in diverse plaatsen in de provincie Groningen, waaronder Appingedam.  Ze zijn beide musicus geworden en hebben in de loop der jaren een grote naam opgebouwd als organist, componist en arrangeur.
In het artikel wordt met name ook aandacht geschonken aan hun leermeester, de bekende organist Piet Wiersma. Euwe zegt o.a.: „Piet was een kleurrijk figuur. Hij heeft ons enthousiasme voor het orgel bijgebracht, geweldig!”
Zo was Piet, ik kende hem persoonlijk (en velen uit onze vroegere kerkelijke gemeenten in Groningen). Wat hebben we genoten van zijn orgelspel en van de toelichting die hij er soms bij gaf. En af en toe hebben we ook gelachen als hij na afloop van de kerkdienst in De Regenboog (Groningen) ging improviseren... Wat kon hij ons Menze Ruiter-orgel zo heel anders te doen klinken! 

Het artikel in R.D. gaat over de cd’s die Euwe en Sybolt maken. Het gaat hier te ver om daar uitgebreid op in te gaan. De link naar het artikel staat hieronder.  Van harte aanbevolen!

Politiepaard sterft op weg naar caféruzie…

Op het internet gelezen: 
In Groningen is vanmorgen een politiepaard in het harnas gestorven. Het dier, dat de naam Fulco droeg, was rond 05.30 uur met zijn berijdster op weg naar een vechtpartijtje bij een kroeg. Het paard zakte bij de Febo door zijn hoeven en kwam ten val. Hij kon niet meer overeindkomen en stierf ter plekke, vermoedelijk als gevolg van hartfalen.
De 25-jarige Fulco was het oudste paard van Groningse regiopolitie, maar nog goed inzetbaar. De agente kwam deels onder het paard terecht en hield aan de val een pijnlijke enkel en wat blauwe plekken over. Door de schrik gleed ook een ander politiepaard onderuit bij de Poelestraat.
Brandweerlieden hebben het overleden paard opgetakeld en overgebracht naar de politiestallen aan de Sontweg.

Kasteelgracht Apeldoorn een eigen website?

Zou het waar zijn... 

Bij geruchte heb ik vernomen dat er een voornemen is om een website te gaan maken die waarschijnlijk de naam Kasteelgracht Apeldoorn zal krijgen. Dat zou, als het gerucht waar is, een site kunnen zijn waar belangstellenden door bv. bewoners van de Kasteelgracht op de hoogte worden gehouden van met name de 'hoge' waterstand... Er zullen dan ongetwijfeld interessante artikelen en beschouwingen gepubliceerd worden; ik veronderstel dat het ook mogelijk zal zijn om foto's te plaatsen.
Het is de vraag of Waterschap Veluwe met een dergelijke website ingenomen zal zijn... 
We wachten af!