maandag 6 juni 2011

De rechterlijke macht…

Een factor om rekening mee te houden!

In ons maatschappelijk bestel is de rechterlijke macht een factor om rekening mee te houden. Het is de instantie waarbij wij terecht kunnen als ons onrecht wordt aangedaan, het is de instantie, onkreukbaar en eerlijk, die rechtspreekt zoals we mogen aannemen volgens de gelden wettelijke normen en waarden…
Totdat… ja totdat we met deze ‘macht’ te maken krijgen. Wat dan blijkt of zal blijken is dat deze ‘macht’ bemenst wordt door mensen zoals wij: zwakheden, beïnvloeding bewust of onbewust, de grenzen tussen het betamelijke en onbetamelijke soms (of regelmatig) overschrijdend, kortom niet datgene waarop je onvoowaardelijk, mag vertrouwen!
Het vorenstaande is, zoals u zult begrijpen, in bepaalde opzichten wel sterk overtrokken! Toch: uit mijn ervaring vanuit het verleden zet ik soms een vraagteken! Ik ken mensen uit de rechterlijke macht die ik respecteer en waardeer. Daarnaast ken ik er ook waar ik een vraagteken bij zet!
Uiteraard ga ik dat hier niet toelichten: ik heb voldoende juridische kennis en ervaring om te weten dat het niet (altijd) verstandig is om het achterste van je tong te laten zien…!
Gelukkig is er internet… Dat is (soms) een openbaring! Ik heb in de loop der jaren erg veel op internet gelezen, van bevriende relaties (o.a. vanuit de ‘rechterlijke macht’ en ‘justitie’) gehoord, rechterlijke uitspraken gelezen (ja, van alle rechtbanken in Nederland!!). Er zijn uitspraken geweest waar je als min of meer outsider denkt dat de rechter van lotje getikt is om tot een bepaalde uitspraak te komen…, totdat je wat meer van de achtergronden gewaar word!

Ondanks dat gaat er m.i. ook heel wat mis. Ik ben geschrokken van wat ik ben tegen gekomen op een aantal websites. Bewust ben ik niet verder gaan zoeken: mijn vertrouwen in de onkreukbaarheid in de rechterlijke macht heeft een deuk opgelopen, het is aangetast.
Om een en ander te verduidelijken verwijs ik hierbij naar de website www.courtwatch.nl. Of dit een representatieve site/instelling is laat ik over aan de lezer…

Voedselschaarste... of toch niet?

Om over na te denken.
Volgens statistieken van de FAO, de wereldvoedselorganisatie, produceert de wereld voldoende voedsel om 12 miljard mensen te voeden. Maar van de bijna zeven miljard mensen die nu leven lijdt een miljard honger en bijna twee miljoen aan 'overvoedingsziekten'. 

Gemeente Appingedam slechte betaler...?

Gemeenten laten rekeningen drie maanden liggen

In Trouw van zaterdag 4 juni 2011 las ik dat (veel?) Nederlandse gemeenten de rekeningen in veel gevallen veel te lang laten liggen. Volgens Europese afspraken moeten overheden hun rekeningen binnen 30 dagen voldoen. Het Overijselse Borne handelt het snelst rekeningen af: gemiddeld binnen 17 dagen. De gemeente die het langzaamst is met het voldoen van de rekeningen is het Groningse Appingedam: gemiddeld 87 dagen duurt het voor de rechthebbende zijn/haar geld van de gemeente Appingedam ontvangt. Ik vind dat zo iets niet kan! De gemeente zal de burgemeester en de ambtenaren vast niet 87 dagen laten wachten op hun wedde/salaris, waarom de leveranciers van diensten/goederen dan wel? Komt het bij de gemeente niet op dat met name de MKB'ers soms elke euro bitterhard nodig hebben? Moet het MKB de gemeente vòòr-financieren? Geldt een Europese afspraak niet voor de gemeente Appingedam?
Nog even wat cijfers uit het artikel: gemeente Amsterdam betaalt gemiddeld binnen 35 dagen, Rotterdam binnen 45 dagen. Ongeveer 20% van de gemeenten betaalt gemiddeld dertig dagen na de factuurdatum, 1 op de 3 gemeenten voldoet de rekeningen in 30 tot 35 dagen. Ongeveer 28% van de onderzochte gemeente heeft 36-45 nodig terwijl bij 21% van de onderzochte gemeenten het soms zelfs tot 90 dagen duurt voordat een betaling volgt. Dit zijn zo begrijp ik gemiddelden, het aantal dagen kan soms minder soms ook meer dan de genoemde zijn…

Hoe zal het echter zijn als je als burger ook drie maanden wacht met betalen? Vast en zeker heb je de deurwaarder op de stoep!

(Bron: www.trouw.nl, 04.06.2011, pag. 14)