vrijdag 18 november 2011

Weigerambtenaar, kennen we die… ?

‘Wet is wet’ dat is niet het zelfde als ‘bevel is bevel’

Er is nog al wat te doen over de zogenaamde ‘weigerambtenaar’. Concreet komt het in mijn visie er op neer dat een trouwambtenaar het werk waarvoor hij zich beschikbaar heeft gesteld, moet uitvoeren als hem daarom gevraagd wordt. Hij is een werknemer van de gemeente en dus moet hij de gemeentelijke taken die overeen zijn gekomen uitvoeren.

De nadruk ligt voor mij bij de arbeidsovereenkomst die er is. Als de taak die uitgevoerd moet worden conform de inhoud van de overeenkomst is, dan is het voor mij duidelijk: uitvoeren, klaar! Als die taak is het sluiten van een huwelijk, wel, dan doet hij dat! Het maakt in mijn ogen dan ook niet uit of er is sprake is van een homo-huwelijk of soortgelijk of een huwelijk van man en vrouw. Dat een ambtenaar geen voorstander is van het huwelijk tussen man en man of vrouw en vrouw is zijn goed recht. Dat hij op godsdienstige gronden meent dat een huwelijk tussen deze groepen niet kan, is ook zijn zaak maar dat kan hij niet bindend en of dwingend opleggen aan anderen! Dat hij (of anderen) hier dan de uitdrukking ‘gewetensbezwaar’ aan verbind gaat mij wel wat ver…

Ik denk dat de zaak zoals die nu is geworden op de spits werd gebracht door enerzijds de (aangenomen) motie van o.a. Groen Links (‘weigerambtenarenen ontslaan’) en anderzijds door de ‘trouwambtenaren’ zelf.
Voor mij komt hier ook nog bij dat, meen ik, een (trouw-)ambtenaar alvorens een aanstelling te krijgen op de hoogte wordt gesteld van wat voor alle ambtenaren geldt: alle burgers zijn voor de overheid gelijk en moeten in gelijke gevallen dus ook gelijk worden behandeld… Uitzonderingen zijn niet mogelijk, dat men er naderhand de aanduiding “gewetensbezwaar” bij haalt gaat mij wel erg ver en raakt voor mijn gevoel kant noch wal. Als dat al zo is, wel dan neem je die functie toch niet! Dat deze “gewetensbezwaren” worden gekoppeld aan een geloofsvisie of aan een bepaalde kijk op het huwelijk staat een ieder vrij. Echter: ik hoef niet zo te denken, ik kan op grond van wat ik geloof in een dergelijke situatie geen enkel gewetensbezwaar vinden. Daarbij komt ook nog dat ik me niet kan voorstellen dat een echtpaar (man-man of vrouw-vrouw) getrouwd zou willen worden door een ambtenaar die grote bezwaren zou hebben tegen een homo-huwelijk! Blijft de vraag over: waar hebben we het hier dan over? 

Lessen over homoseksualiteit…een goede zaak?

Verplichte informatie over o.a. homo- en transseksualiteit op scholen

Op de televisie en ook anderszins is duidelijk geworden dat Minister van Bijleveld van onderwijs scholen wil (en gaat!) verplichten om aandacht te gaan besteden aan seksualiteit. Op zich is daar niets mis mee, ik vind het zelfs wel goed. Ik acht het beter dat kinderen op school dan op straat hun kennis op doen, nog beter is het om een combinatie van thuis en op school te hebben.  In het lesprogramma moet met name aandacht geschonken worden aan homo- en transseksualiteit. Ik leid uit wat hierover geschreven en gesproken wordt af dat dit tot dusver niet altijd en wellicht ook niet overal al voldoende gebeurt. Om een en ander te bereiken worden de ‘kerndoelen’ aangescherpt.

In 2009 werd in de Kamer een motie aangenomen waarin werd besloten dat er neer aandacht besteed moest worden aan ‘seksualiteit en seksuele diversiteit’.  Aan die motie is naar de mening van velen nog steeds niet niet of niet voldoende uitvoering gegeven. Naar werd gezegd, ik heb dat niet gecontroleerd!, zou de Minister bang zijn om scholen te gaan verplichten voorlichting te gaan geven over allerlei maatschappelijke onderwerpen; ze zou, zo werd gezegd, ernstig rekening willen houden met stromingen die zich om godsdienstige redenen verzetten tegen lessen over homoseksualiteit… 

De Minister heeft nu bakzeil gehaald, ze heeft toegezegd de verplichting zo snel mogelijk op te leggen. Ik denk dat het een juiste beslissing is.
In de berichtgeving die ik op t.v. en internet en in de kranten over dit onderwerp lees, komt ook iets heel bijzonders naar voren. Ik bespeur dat er in reacties en commentaren met een opgeheven vingertje en of een knikje van het hoofd in de richting van de met name christelijke / reformatorische scholen wordt gewezen en gekeken. Daar zou de voorlichting wel op een laag pitje staan, denkt men.  Ik lees echter nog meer: Uit  onderzoek is gebleken dat ruim 60% van de jongeren op de school nooit voorlichting ontvangt over homoseksualiteit. Het aantal zelfmoordpogingen van homojongeren is vier keer zo hoog als dat van heteroscholieren.  Ooit zei Boris van der Ham, destijds Kamerlid voor D66 dat driekwart van de homojongeren wordt gepest of in elkaar geslagen…

Voor mij is wel duidelijk dat voorlichting de hoogste urgentie moet hebben. De levensbeschouwelijke scholen, waartoe ik de scholen van christelijke signatuur in de meest uitgebreide zin reken, hebben hier een taak! Maar zij niet alleen: hoe is het gesteld met de voorlichting op de ‘openbare’ scholen?  Ik heb sterk de indruk dat ook daar een verbetering wenselijk is. Hoe ik daar bij kom?  Wel: de 60%  die ik hiervoor noemde, kan nooit alleen uit de levensbeschouwelijke richting komen…