dinsdag 17 april 2012

Eerlijk zijn over diabetes door cholesterolmedicatie...

Slikken we echt te veel? De meningen zijn schijnbaar verdeeld.

ROERMOND - De explosieve groei in de wereld van het aantal mensen met diabetes type-2 blijkt niet alleen het gevolg van een verkeerde leefstijl of erfelijke aanleg. Er is nog een andere zorgwekkende oorzaak: het gebruik van de door huisartsen en specialisten mas­saal voorgeschreven cholesterolsynthese-remmers.

Deze 'statines', zoals de remmers ook wel worden genoemd, vergroten de kans dat iemand met een cholesterolprobleem er een serieus tweede probleem náást krijgt: suikerziekte. Een aandoening die, net zoals hoog-cholesterol, tot hart- en vaatellende kan leiden. Het hartrisico komt dan van twee kanten!
Al langer deden geruchten de ronde dat anti-cholesterolmiddelen deze nare bijwerking zouden kunnen hebben. Ofwel, op de man af gezegd: dat je van statines diabetes kunt krijgen.

Dotteren bij toeval ontdekt…!

Een zegen voor veel mensen

Veel grote ontdekkingen in de wetenschap blijken toevalstreffers. De geschiedenis zit vol onverwachte vondsten. Thomas Alva Edison ontdekte in 1884 bij toeval de gloeilamp, een wereld idee. Zo ook de toevalligheidbevinding door de Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming van de penicilline in 1928. De ontdekking van de röntgenstraling dan, door de Duitse na­tuurkundige Wilhelm Röntgen. En wat te denken van Viagra? Ook onbedoeld op het spoor gekomen.
  
Dotteren hoort eveneens thuis in dat wel­haast heroïsche rijtje van medische toevalstref­fers. Het is het oprekken van een vernauwing in een bloedvat van het hart, bijvoorbeeld ten gevolge van verkalking. Dat 'ontstoppen' kan door in de punt van een katheter een opblaasbaar ballonnetje naar de plaats van de verstop­ping te leiden en dat ter plekke met grote druk op te blazen.

De Amerikaanse vasculair radioloog Charles Theodore Dotter (1920-1985), ook uitvinder van de interventieradiologie en de leverbiopsie, ontdekte onbedoeld aan de Universiteit van Oregon in 1963 dat met een katheter een vernauwing in een slagader te openen viel.

De natuur is inmiddels op gang gekomen…!

De tijd achterhaalt me

Schreef ik vrijdag 13 april nog dat de natuur op gang komt, nu kan ik zeggen dat de natuur op gang is. De meerkoeten waren de vorige week druk doende met het maken van een nest met daartussen door even wat activiteiten van/voor het liefdesleven, zondagmiddag zagen we voor het eerst een meerkoet langdurig op het pas gebouwde nest zitten. Gistermorgen bleek dat ook zo het geval te zijn, dus ik neem aan dat de broedperiode is begonnen.

Toen ik gistermiddag een foto nam, vroeg een voorbijganger hoe lang de meerkoet broedt. Ik wist het niet. Ik zei hem toe het uit te zoeken en het dan in dit webblog op te nemen. Hij zal binnenkort dit dus ook lezen. Ik heb Wikipedia even geraadpleegd; het was interessant om te lezen: