donderdag 16 februari 2012

Succesvol refo-blogster terug naar het aanrecht…

Mogen anderen zich bemoeien met de tijd die je aan het gezin schenkt?

De kop van het artikel in Trouw van 13 februari j.l. heb ik letterlijk overgenomen en boven dit blogbericht gezet. Het artikel van Anniek van den Brand gaat over Teunie Luijk uit Alblasserdam. Ze is moeder van een gezin van 10 kinderen. Naast haar gezin heeft ze een folderwijk,  brengt en haalt de jongste zoon naar en van school, doet de huishouding en zit ’s avonds ook nog een poosje achter de computer. Ze houdt een eigen webblog (www.eenvoudigleven.blogspot.com) bij, schrijft eens per maand voor Reformatorisch Dagblad een artikel, heeft een boek geschreven over consuminderen. Kortom, een ‘interessante’ vrouw. 
 
Ik heb de webblog opgezocht en ben gaan lezen. Ik kan het al mijn lezers aanbevelen! Ik heb genoten. Ook veel herkenbare dingen kwam ik tegen (ik kom ook uit een groot gezin: mijn ouders hadden 7 kinderen…).  Echter: ik werd wat verdrietig over wat zij schrijft op 6 februari j.l. Ik vind het zo aansprekend dat ik hier een screendump van haar webblog plaats:



Als je gaat googelen op de naam Teunie Luijk, lees je veel over haar… Ook  kun je de volgende link proberen:

Met alle respect voor iemands overtuiging, als dat hier al een rol speelt, mag of moet men zich bemoeien met een ander op de wijze zoals hier het geval is? Moet Teunie Luijk nog meer tijd aan haar gezin besteden?

Of: mag Teunie niet haar gaven en talenten gebruiken en er plezier aan hebben omdat er schijnbaar nog steeds mensen zijn die geloven of denken dat het enige recht dat een vrouw heeft het aanrecht is…”?    


Vliegveld Eelde mag startbaan verlengen.... Eindelijk gerechtigheid!

Raad van State verwerpt alle bezwaren van VOLE...

Vliegveld Eelde (nu: Groningen Airport Eelde) mag na ongeveer 20 (*) jaren van bezwaren en procedures beginnen met het verlengen van de start- en landingsbaan. De Raad van State heeft alle bezwaren van de Vereniging van Omwonenden Luchthaven Eelde verworpen.

Het Dagblad van het Noorden schreef gisteren letterlijk: 'De Raad verwierp alle bezwaren van de omwonenden voor wat betreft nut en noodzaak van de langere baan en de aantasting van natuurwaarden. Ze oordeelde dat die bezwaren al in 2008 bij een eerdere procedure ongegrond waren verklaard en er geen nieuwe argumenten waren ingebracht'.

Voor de radio en op internet hoorde en las ik ook over de beslissing van de Hoge Raad...

Ik ben blij met deze uitspraak?
Waarom? Heel simpel: het vliegveld hoort bij Eelde, het is er al lang (vóór mijn jeugdjaren), voor de inwoners van Eelde is het een gegeven zonder (al te grote) bezwaren. Het heeft een positieve impact op het maatschappelijk leven in Eelde en naaste omgeving, het zorgt voor de nodige activiteiten met de daaraan verbonden opbrengsten (ja ja, zo zijn we/ze ook!)...

Dat er mensen zijn (VOLE-aanhangers of sympathisanten) die NU tegen de 'uitbreiding' van Eelde zijn,  is enigszins te begrijpen: het zijn veelal mensen die in Eelde of omgeving zijn gaan wonen omdat a) destijds de koopprijs van de huizen er t.o.v. het westen van het land enorm gunstig was;  b) er in Eelde en omgeving, ja in geheel het Noorden van het land, schone lucht was en is; c) er redelijke rust was en is. Echter: deze mensen wisten dat het vliegveld Eelde er was, ze wisten wat daarvan de consequenties waren!!! Ze hebben dat als aanvaardbaar beschouwd en geaccepteerd en zijn in Eelde of omgeving gaan wonen. Na verloop van tijd begonnen ze echter de activiteiten op en bij vliegveld Eelde hinderlijk te vinden én men beschikte schijnbaar over de fysieke en financiële middelen om het vliegveld c.s. te gaan hinderen... telefoontjes over geluidshinder (ik meen soms 50 of meer op één dag van een en dezelfde persoon waren geen uitzondering); bezwaarschrift-procedures (die niet kosteloos zijn, m.a.w. je moet financieel wel in staat zijn om dat direct (of indirect via VOLE?)  te bewerkstelligen) en ga zo maar door...

VOLE heeft verloren en VLIEGVELD EELDE (én het grote aantal sympathisanten) heeft gewonnen: ik ben er blij om en mee! Toch ben ik gereserveerd voor wat betreft de daadwerkelijke uitwerking: eerst als de baanverlenging werkelijk gerealiseerd is ben ik gerust gesteld.

Wat zegt u: vertrouw ik VOLE c.q. de sympathisanten niet?  Nou, nee nog niet echt!

(*) sommigen zeggen dat er al meer dan 35 jaar gesteggel is...