vrijdag 1 juli 2011

Onverdoofd slachten: NEEN…!

Of: Ritueel slachten… niet zoals het nu gaat!

Onverdoofd slachten of niet: voor mij is de keuze duidelijk!
Op het internet heb ik videobeelden gezien van onverdoofd slachten, verschrikkelijk om aan te zien. Ik kan me niet voorstellen dat dit verband houdt met ‘godsdienstvrijheid’ voor de joden en de moslims.
Slachten van dieren is nauwelijks om aan te zien, ik heb er geen dan wel minder moeite mee als de dieren vooraf verdoofd worden. Of dat verdoven gebeurt door een pin of andere wijze vind ik niet belangrijk meer. Onverdoofd slachten vind ik niet meer toelaatbaar. Kijk dit filmpje maar eens:  http://www.mefeedia.com/watch/30244040.
Via via kwam ik terecht op de website van ds. Jurgen van der Herik te Drachten. Deze website is te bereiken via de link: http://www.jurgenvandenherik.nl/?page_id=1077#comment-74.
Ik kan voor een heel groot deel mee gaan met wat hij schrijft. Ga je dan met name het filmpje via de betreffende link bekijken, dan rijzen de haren je ten berge, mij tenminste wel.
Is er in deze (moderne) tijd echt niet een mogelijkheid om dieren die ‘kosher’ geslacht (moeten) worden zo te slachten dat ze niet (meer) lijden dan strikt noodzakelijk is? Ik denk dat het niet clean is om ‘godsdienst’ als argument te gebruiken om dieren (onnodig) te laten lijden.

Ieder moet er het hare of het zijne maar van denken…
Gelet op alles wat ik heb gelezen in de kranten en op interne, heb gezien op tv en video (internet) en heb gehoord op de radio, is het m.i. goed dat het verbod op ritueel slachten er gekomen is. Voor mijn gevoel is de godsdienstvrijheid voor de joden en de moslims niet in het geding. Of zou het zijn dat de ‘oude’ voorschriften en bepalingen niet gemoderniseerd (is: aangepast aan deze tijd én met de mogelijkheden die er nu waarschijnlijk zijn) worden omdat ‘het’ in het verleden al zo was en zo moet blijven?  Ik denk dan terug aan mijn moeder die ooit eens zei: ‘We hebben nu electrisch licht, je gaat dan toch geen kaarsen gebruiken?!’