dinsdag 15 november 2011

Markttoezichthoudersberaad… (vervolg)

Markttoezichthouders doen aanbevelingen voor effectiever toezicht

Naar aanleiding van het Markttoezichthoudersberaad (zie mijn eerdere publicatie) heeft ook het College Bescherming Persoonsgegevens een zogenaamde mededeling op de website gezet.
Het is interessant, je moet er echter wel in geïnteresseerd zijn! Voor zij die dat zijn is hier de link:
http://www.cbpweb.nl/Pages/med_20111114_markttoezichthoudersberaad.aspx

Ook de notitie is hier te downloaden (pdf):
http://www.cbpweb.nl/downloads_med/med_20111114_MTB_inbreng_KVOTIII_110905.pdf

Markttoezichthoudersberaad… wat is dat?

De consument moet (steeds beter) beschermd worden

Er is zoals algemeen bekend is toezicht van of namens de overheid op banken, verzekeraars, ziekenhuizen, zorgverleners, enz. enz. Wat het doel van deze toezichthouders is, is duidelijk omschreven in WikipediA: toezichthouder is een door de overheid aangesteld, onafhankelijk en onpartijdig instituut dat toeziet op naleving van wet- en regelgeving door organisaties. Toezicht wordt gedefinieerd als het verzamelen van informatie over de vraag of een handeling of zaak voldoet aan de daaraan gestelde eisen, het zich daarna vormen van een oordeel daarover en het eventueel naar aanleiding daarvan interveniëren. 

We hebben in ons land heel wat ‘toezichthoudende’ instanties. Ik noem een aantal bekende: Agentschap Telecom;(AT); Algemene Inspectiedienst(AID); Autoriteit Financiële Markten (AFM); College Bescherming Persoonsgegevens (CBP); Consumentenautoriteit (Ca); De Nederlandsche Bank;(DNB); Nederlandse Mededingingsautoriteit(NMa); Nederlandse Zorgautoriteit(NZa);Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW); Voedsel en Waren Autoriteit VWA).

Er zijn er nog meer…