woensdag 11 januari 2012

Is dit de solidariteit van de VVD en het CDA?

Pak de ouderen … Ik krijg een vieze smaak in de mond

Het stond zo netjes op teletext en in de kranten: Het College van Zorgverzekeringen adviseert  minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om ouderdomskwalen meer voor eigen rekening van de verzekerden te laten komen omdat o.a. ze voorzienbaar zijn.  Ik heb begrepen dat de minister het CVZ (*) gevraagd heeft een advies uit te brengen teneinde een besparing op de zorgkosten te kunnen bereiken. Eerlijk gezegd kan ik deze adviesaanvraag van de minister nergens ontdekken; op zich maakt dit feitelijk ook niet zoveel uit. Ik weet dat het CVZ een advies heeft uitgebracht. Wat wel belangrijk is te weten hoe de vraagstelling van de minister is geweest. Is expliciet gevraagd om te kijken op welk onderdeel/onderdelen van de zorg er bezuinigd kan worden, of: heeft het CVZ zo maar een advies uitgebracht.
Hoe het ook zij: Ouderen moeten voortaan zelf meer meebetalen aan de kosten van hun gezondheidszorg. Dat staat in een conceptadvies aan minister Schippers, RTL Nieuws zou dat advies in bezit hebben. Enigszins kan ik het advies begrijpen, we moeten allemaal solidair zijn, de jongeren met de ouderen en de ouderen met de jongeren…! Dat is een VVD-standpunt las ik ergens. Dat doen we toch? Zie maar.

Een chronisch zieke (die niet zelf om zijn ziekte heeft gevraagd) betaalt toch ook een deel van de kosten? En om nog een paar andere 'voorbeelden' te noemen: de rokende medemens (jong en oud) betaalt ook mee aan de kosten van behandeling wegens longkanker; de sportende medemens betaalt ook mee aan de kosten van zijn revalidatie als gevolg van een sportongeval; de in een auto of op een motor hardrijdende medemens draagt ook een steentje bij in de kosten van de ziekenhuisopname en –behandeling die het gevolg is van een ongeval door te hard rijden; een jongere (of diens ouders) die aan coma-zuipen doet betaalt ook mee aan de kosten van de ziekenhuisopname… En zo zijn er nog zo veel meer situaties te bedenken.

Ik vind het beschamend dat een CVZ een dergelijk advies uitbrengt. Ik vind het nog beschamender als een Minister dit advies durft over te nemen. Helemaal beschamend zal ik het vinden als het CDA in dezen de VVD volgt: de VVD is niet solidair, dat is bekend, dat wil niet zeggen dat het CDA haar principe van solidair-zijn over boord moet gooien!      

*) Wat is het C.V.Z.: Het College voor Zorgverzekeringen heeft als één van zijn taken om de overheid te adviseren over de inhoud van de wettelijke verzekerde zorg. Daarnaast dient het CVZ als vraagbaak voor zorgverzekeraars en andere partijen in die gevallen waarin het onduidelijk is of bepaalde zorg wel of niet verzekerd is.