maandag 20 juni 2011

Crimineel gedrag van actiegroep "Ongehoord"…?

Varkensvrouw ontdaan over bezoek actiegroep.

"Varkenshoudster Annechien ten Have-Mellema uit Beerta doet aangifte van huisvredebreuk en schending van de privacy. Leden van de actiegroep Ongehoord hebben in het holst van de nacht uren in haar varkensstallen gelopen en gefilmd." Aldus het Dagblad van het Noorden. Verder zoeken op internet op de nieuwssites bevestigen e.e.a. Ik heb de beelden die de actiegroep heeft verspreid gezien en ook ik ben geschrokken. Echter: in hoever zijn de beelden correct? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er ook gemanipuleerd is.
Blijft bij mij wel overeind de indruk dat er wel (heel) wat mis is in die branche. Je kunt niet alles wat niet deugt voorkomen, toch zal een strenger toezicht misschien wel gewenst zijn. Daar hebben we nu/straks de dierenpolitie toch voor? Actiegroepen zoals "Ongehoord" zijn wat mij betreft uit den boze, ik vind het crimineel gedrag!
Ik heb de website van de groep bezocht: het lijkt alles heel goed, toch ik heb ik er een zeer onbestemd gevoel aan over gehouden. Als het dieren-welzijn zo hoog in het vaandel staat waarom dan dit soort achterbakse acties? Vooralsnog staat deze actiegroep bij mij in het rijtje van Wakker Dier en soortgelijke clubs. Ik kan er nog geen sympathie voor opbrengen.

Voetbal-onzin…!

In Trouw van 18 juni j.l.*) gelezen: Ajax vierde feest… en dat kost nota bene € 2 miljoen, de kosten van de inzet van de politie nog niet meegerekend. De KNVB wil ‘slechts’ € 100 duizend bijdragen in de kosten. Daar is men (de gemeenteraad) nu boos over. De burgemeester moet gaan onderhandelen met de KNVB om méér geld te kunnen ontvangen. Stel dat dit overleg er komt en tot niets leidt, wat is dan het uiteindelijk resultaat? Er blijft een gigantisch bedrag voor rekening van de gemeente Amsterdam komen. Wie moet dat bedrag ophoesten? Inderdaad, de burger natuurlijk! Ben ik blij dat ik niet in Amsterdam woon. Hoewel… dit soort geintjes kan in principe in meer steden, plaatsen en dorpen gebeuren. Ieder van ons kent vast wel voorbeelden! Ik noem hier even Eindhoven (steun aan PSV terwijl deze club de eigen spelers gemiddeld 2 à 3 keer € 351.000 per jaar betaalt…) omdat dit actueel is.

Ik vind de directe en indirecte ondersteuning van de voetbalsport een probleem. Moet het belastinggeld van de burgers (dus ook van mij) gebruikt worden voor (slechts) een deel van de bevolking (de supporters, de liefhebbers van de voetbalsport)? Ook als zij die deze sport beoefenen daarvoor gigantisch goed betaald worden en desondanks zelf in de kosten nauwelijks bijdragen wegens allerlei maatregelen op het gebied van belastingen…?
Meteen kom ik dan uit bij de directe en indirecte subsidiëring van de cultuur in de ruimste zin van het woord. Ik kom er niet uit, ik zal er nog eens over gaan nadenken en misschien schrijf ik er nog eens over!

Het Meerkoeten-drama…

Elk jaar broeden een of meer meerkoeten-paartjes in de gracht bij ons, zo ook dit jaar.
Ze hadden een mooi plekje voor het nest uitgezocht bij de buren, tegen de muur aan en in de nis, half in het water en half op de droge bodem. We zagen de ijverige vogels heen en weer slepen met het riet en met de restanten van het Amerikaanse Gaafvederkruid dat de gracht nog steeds in veel te grote massa vult (namens Waterschap Veluwe is ook dit jaar weer de opruiming van dit onkruid slecht uitgevoerd!). Na verloop van tijd ging moeder-meerkoet broeden, we konden niet zien hoeveel eieren er in het nest lagen. Vader-meerkoet zorgde ijverig voor eten…, hij dook het op van de grachtbodem enz. enz.

Op zeker moment zagen we beide meerkoeten met vijf jonge meerkoetjes zwemmen, een erg mooi gezicht. Helaas vergat ik foto’s te nemen. Had ik dat nu maar wel gedaan, dan hadden we in elk geval de foto’s nog gehad. Wat was het geval: twee dagen na het aan ons en aan anderen tonen van de jonge meerkoeten waren er nog maar drie over. Een dag later resteerde er nog één… Weer een dag later was ook deze laatste nergens meer te bekennen! Wij verdenken de kraaien en /of de eksters of de killerige katten, die bij tijd en wijle de omgeving van de gracht onveilig maken, van het om zeep helpen van de vijf meerkoetjes.
Ma- en Pa-meerkoet waren ontdaan; ze zochten naar de jongen maar vonden natuurlijk niets.