donderdag 19 januari 2012

Schipholgate …(4)

Waarom beschermt Justitie zelfs foute rechters?

In deze zaak tussen Chipshol en Schiphol én de Staat zijn de beschuldigingen niet van de lucht. In de advertentie van drs. J. Poot, de oprichter van Chipshol, is vandaag weer een paginagrote advertentie verschenen in Trouw.

Deze keer wordt o.a. geschreven over een afperser die in 1996 actief was en die door Justitie nimmer werd vervolgd. Op 4 mei 2011 liet deze afperser weer van zich horen, dat was, zo staat in de advertentie, na het ontslag van NMa-topman Kalbfleisch.  Dhr. Poot beschuldigt het Openbaar Ministerie er van dat ze geen verder onderzoek wilde doen na de klacht van Chipshol over afdreiging (d.i. afpersing met bedreiging/JLa), laster en/of smaad.
In de advertentie worden nu ook weer namen (van rechters genoemd), zoals De Kroes, Westenberg, Kalbfleisch, Rueb, Stolk. Laatstgenoemde heren vergrepen zich destijds ook aan jongetjes…

Ook schrijfster Yvonne Keuls wordt ten tonele gevoerd door de heer Poot. Zij zou in een van haar boeken hebben beschreven hoe een Haagse rechter (Rueb) zich vergreep aan jongens.  Zij heeft dit kenbaar gemaakt, doch er was niemand die wat deed. Terwijl, zo wordt gesteld, de pedofiele praktijken van Rueb ‘algemeen bekend waren bij de Haagse rechtbank, maar ze lieten hem veertien jaar gewoon zijn gang gaan. Het was één groot complot’ vertelde Yvonne Keuls in mei 2010 in Vrij Nederland.

De heer Poot noemt nog heel wat meer in de betreffende advertentie. Het is niet aan mij om dit uit te zoeken of verder uit te diepen. Ik vind het wel heel vreemd dat deze beschuldigingen schijnbaar worden getolereerd. Ik heb niet gehoord of gelezen dat er iemand een procedure tegen de heer Poot c.q. Chipshol is begonnen.  Zou het dan toch allemaal waar zijn en zijn er in diverse geledingen bij o.a. Justitie vreemde zaken aan de orde? Ik ga het bijna geloven… 
Ik herhaal wat ik eerder schreef: ik ben benieuwd hoe deze aangelegenheid zich ontwikkelt. Ik zal af en toe op de website www.schipholwanbeleid.nl gaan kijken.

Het Openbaar Ministerie maakt naar ik heb begrepen deze maand bekend of mr. Hans Westenberg (destijds vicepresident van de Haagse rechtbank) en mr. Pieter Kalbfleisch (o.a. ex-voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa) voor hun optreden in deze zaak worden vervolgd voor meineed en/of valsheid in geschrifte... De heer Poot heeft niet veel hoop op een goede c.q. eerlijke uitslag.
Aan het einde van de advertentie wordt letterlijk vermeld: “Net als in de jaren ’80 kijken politici en Justitie nog steeds laf de andere kant op als het wangedrag van schurken in jurken in een toga wordt aangekaart. De beerpunt mag blijkbaar onder geen beding worden geopend.”

Hoe dit ook afloopt... voor mij geldt: waar rook is, is vuur!


Kasteelgracht Apeldoorn – Waterschap Veluwe...

Hoe kan dat nu? Is er ergens een pot met geld?

Op 13 januari j.l. schreef ik dat ik op mijn webblog niet meer zou gaan schrijven over de Kasteelgracht in Apeldoorn. Reden: er is nu de website www.kasteelgracht-apeldoorn.nl.  Ik had me dat ook echt voorgenomen. Tot dat…
Ja totdat ik gisteren even ging kijken op deze website. Ik was benieuwd of er al wat nieuws (voor mij althans) te melden zou zijn en of er ook al reacties van mede-grachtbewoners op de site te lezen zouden zijn.

Wel, er was/is Nieuws (ja, met een hoofdletter en vetgedrukt!): onder de tab “Wel mogelijk….€” ontdekte  ik bij het aanklikken van Stentor en Waterplan erg veel voor mij nieuws. Ik ben geen abonnee van de Stentor, anders zou ik dat maandag al hebben gelezen. Ik doel hier op het artikel “Kerschoten krijgt op termijn weer echte beek”. Ik heb de reacties op het artikel ook gelezen, ze laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Ik citeer hier de reactie van ‘bag’ op 16 januari jl:  Toen bekend werd dat Apeldoorn diep in de rooie cijfers zou duiken hoorden we het college van B en W direct roepen, er is alleen geld voor het hoogst noodzakelijke,  de franje is eraf.  Hou dan direct op met deze belachelijke geldverspillingen, geef uit aan wat noodzakelijk is!

Het is mij nu duidelijk dat de Kasteelgracht-bewoners nog goede kans hebben op een deugdelijke en definitieve oplossing van het waterpeil-probleem in de gracht. Een oplossing zal, schat ik, een schijntje kosten van wat het project Kerschotenbeek kost. Vooral nu én de gemeente Apeldoorn én Waterschap Veluwe samen de kar trekken… O ja, dan is er ook nog het Waterplan 2005-2015... De plannen waren toen en zijn nu nog steeds goed, het komt echter ook op daden aan!

Blijft één onzekerheid over: als de provincie Gelderland nu maar geen roet in het eten gooit.

Al met al: ik blijf www.kasteelgracht-apeldoorn.nl  volgen! Wie weet wat er nog meer boven water komt… 

Glaswerk van Henk Helmantel naar Damster museum

Bewonderenswaardig, om stil van te genieten

In de online-krant Damsterkraant (http://www.damsterkraant.nl) schrijft Egbert Zijlema, uitgever, dat er een expositie is van glaswerk van Henk Helmantel uit Westeremden. Het glaswerk werd en wordt gebruikt in zijn schilderijen. Een lezenswaardig artikel, vooral als je doorklikt op de naam Henk Helmantel. Voor velen is deze kunstenaar geen onbekende. Als je dan ook nog even doorklikt op deze link  http://www.rtvnoord.nl/gemist/gemist.asp?pid=380 (selecteren: Helmantel, daarna aanklikken 26 december 2010) zie je een reportage die RTV-Noord over hem heeft gemaakt.  Het is een uitzending van circa 45 minuten.

Dat niet elke museum-directeur een bewonderaar is van Helmantel is bekend: het Groninger Museum (nagenoeg failliet?) vindt zijn schilderijen niet passen in hetgeen men in dat museum wenst… Gelukkig heeft het Drentse Museum in Assen en vele musea in binnen en buitenland een andere kijk op zijn werken.
Ik kan een en ander warm aanbevelen. Zelf hebben wij het atelier van Henk Helmantel in Westeremden meermalen bezocht en veel van zijn werken van heel nabij bekeken en bewonderd. Het was iedere keer weer een belevenis. In onze woonkamer hebben wij afbeeldingen van zijn schilderijen.

Persoonlijk ken ik hem van vroeger, hij was en is een bevlogen kunstenaar, die zijn christelijke overtuiging niet onder stoelen of banken steekt!

Overigens: de site van Egbert Zijlema is ook een bezoek waard!