donderdag 4 augustus 2011

Regen kan soms welkom zijn...

Wij hadden geen wateroverlast

Gisteren regende het in het midden van Nederland nog al. Ook wij hebben dat gemerkt, zij het dat, voor zover ik weet, in Apeldoorn niet de meeste regen in korte tijd is gevallen. Onze regenmeter (ja, wij komen oorspronkelijk van het platteland en dan is deze meter een bij het gezin horend iets!) gaf aan dat wij gistermiddag en -avond 25 mm regen ontvingen. Het kwam soms met 'pijpestelen' neer, gelukkig niet de hele tijd, en het werd weer afgewisseld met een gestaag neervallend en soms neerplensend water. Al met al vond ik het niet hinderlijk. Voor ons tuintje kwam de regen zeer gewenst, voor de gracht vóór ons huis nog veel meer gewenst, kortom ik had dus geen reden tot klagen!

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik toen niet gedacht heb aan al die mensen die in zomerkleren (of nog minder...) onderweg waren en zoals het leek verrast werden (hebben jullie geen 'buienradar'?). Ook heb ik niet gedacht aan die meneer die, in driedelig zwart in de stromende regen stond te wachten bij een bushalte in Apeldoorn, een bushalte zonder enige overkapping (hij was al verdrietig en toen kwam het natte pak en natte sokken er ook nog overheen schreef hij 's avonds op een Social Medium!).
Waar ik wel aan gedacht heb toen het zo regende: wat toch ontzettend spijtig dat in onze woonomgeving de bakken water die vallen in het riool terecht komen en afgevoerd worden terwijl wij in onze Kasteelgracht nog zeker 50 cm (!) verhoging van het waterpeil nodig hebben! Ik heb ook gedacht aan het Bestuur van het Waterschap Veluwe die maar niet met oplossingen hiervoor over de brug komt en misschien wel net doet alsof ze van niets weet.... Kwamen ze maar even een keer kijken: zien zegt meer dan praten! Mijn gedachten waren toen niet al te prettig! Toen ben ik maar niet verder gaan denken en ik heb de beelden van de wateroverlast op de t.v. gezien... Dat was soms hilarisch, soms ook triest! Trouwens, de Kasteelgracht is ook triest! Dat is mijn mening, het hoeft natuurlijk niet die van u te zijn.   

Verzenden van grote bestanden via internet…

Soms een probleem voor de computergebruiker

Soms wil of moet je wel eens een groot bestand verzenden aan familie, vrienden, kennissen enz. Persoonlijk denk hier met name aan de basisbestanden die je gebruikt voor het maken van videofilms (mpg's). Al gauw zijn dat soort bestanden honderden MB’s groot. Je kunt ze dan niet even per email toezenden want maar al te vaak mag een bijlage niet meer dan 5MB, of evt. 25MB (bij bv. Gmail) zijn.
Er zijn instanties/instellingen die via hun websites de helpende hand bieden. Vaak kun je daar, omdat het gebruik van het programma gratis is, een bestand van maximaal 100 MB verzenden. Wil je toch grotere bestanden verzenden, dan moet je een betaald account nemen.

Ik kreeg het verzoek om een Mpg-bestand toe te zenden, een video-compilatie. Normaliter brand ik die bestanden op een dvd en dan gaat de dvd naar de belanghebbende. Hier ging het om één bestand van ruim 11 minuten film en een grootte van ruim 500 MB.
Om het bestand toe te zenden had ik al wat dingen uitgeprobeerd: het bestand verkleinen en dus onduidelijker beelden, het bestand inkorten, enz. Ik had nog niet dé oplossing gevonden. Toen, het moest schijnbaar zo zijn, tipte de ontvanger me. Hij wees me op de website www.wetransfer.com. Ik ging op de website kijken en eureka!