dinsdag 21 juni 2011

Leegloop van dorpen in Noord-Groningen…

De laatste tijd wordt er regelmatig geschreven en gesproken over de leegloop die er is op het platteland. Dorpen verliezen de middenstand omdat de bewoners vertrekken naar de grotere steden. Daardoor wordt de levensvatbaarheid van de dorpen sterk aangetast. Ook het verenigingswerk en het kerkenwerk legt geleidelijk aan het loodje. Dit laatste komt natuurlijk ook door de ontkerkelijking die zich overal manifesteert, niet alleen in de dorpen!
Bij alle negatieve berichten over dit verschijnsel is het ook wel eens prettig om een geheel ander bericht te lezen.
In Trouw van 18 juni 2011 wordt gemeld dat kleine dorpen in Noord-Groningen nog springlevend zijn. Uiteraard trekt zo’n kop de aandacht, met name als je zelf het betreffende gebied kent…! Het artikel is echt positief. Opvallend is wel dat er bij sommige grotere plaatsen een krimp wordt voorzien. Voorbeelden zijn Appingedam en Delfzijl. Dat is overigens geen nieuws voor de bewoners van deze plaatsen: ze zien het dagelijks en ze hopen op betere tijden!
Het artikel op zich is lezenswaardig; klik op de link hieronder en je kunt het zelf beoordelen:
Ben je geen abonnee van Trouw dan werkt de link niet. In verband met auteursrechten mag ik de tekst van het artikel hier niet publiceren. In dat geval kun je wellicht een kopie bij Trouw opvragen of mij even berichten. Ik kijk wat ik dan kan doen…

Boter of Margarine…

Op 18 maart 2011 ontving ik per email een bericht over ‘margarine’ en ‘boter’. Omdat mijn egaa vanouds (room)boter gebruikt en ik (op advies van o.a. een cardioloog) margarine, was ik uiteraard geïnteresseerd. Met veel belangstelling heb ik het bericht gelezen. Ik kreeg toch wel de indruk dat het artikel geschreven is uit een zekere vooringenomenheid tegenover margarine. Misschien is het een marketing-stunt geweest, wellicht is het geplaatst om als tegenhanger van margarine te dienen, ik weet het niet! Hoe betrouwbaar de informatie is kan ik niet beoordelen. Eigenlijk zou ik het moeten voorleggen aan een voedingsdeskundige, waarbij dan meteen de vraag komt hoe betrouwbaar die deskundige is (immers: wiens brood men eet diens woord men spreekt)!
Vooralsnog volsta ik er mee het betreffende artikel integraal over te nemen. Ik sta dus niet in voor de juistheid van wat er vermeld wordt, een ieder moet dat voor zich zelf maar beoordelen. Wil je toch meer weten: even op Google kijken en je ontdekt dat de vooroordelen voor boter maar ook voor margarine vele zijn. In het hebben van waardeoordelen valt men over elkaar heen, echt vermakelijk. Of het echter veel oplost, m.a.w. of het er uiteindelijk duidelijker van wordt? Ik waag het te betwijfelen!
Dan nu het betreffende artikel: