maandag 18 juni 2012

Wachtwoorden gekraakt of gestolen: actie dus…!

Voorkomen is beter dan genezen

Veel websites vragen je in te loggen met een gebruikersnaam én een wachtwoord. Ook ik behoor tot de grote groep internetters die voor nagenoeg alle websites het zelfde wachtwoord gebruiken. Dat is dom, ik weet het. Ik weet ook dat je de wachtwoorden om de zoveel tijd moet veranderen. Ik weet het … en ik deed het vroeger wel maar de laatste tijd niet meer! Teveel werk… Met mij zijn er veel die dit ook zullen zeggen…, waarschijnlijk niet hardop maar toch…!  

Sinds wachtwoorden van het Social Medium Linkedin gehackt/gestolen/gekraakt/gelekt  zijn, ben ik weer voorzichtig geworden. Het kan zijn dat mijn Linkedin-wachtwoord ook gepikt is, ik weet het niet en ik zoek het ook niet uit. Ik ben begonnen mijn wachtwoorden te gaan wijzigen en niet meer steeds één vast woord te nemen.

Ik dacht handig te zijn door gebruik te maken van een of meer programma’s die wachtwoorden gaan ‘genereren' en 'versleutelen'. Er zijn er verschillende, betaalde en vrije versies, zoals KeePass, Lastpass enz. Het leverde me echter (nog) niet op wat ik wilde, reden waarom ik eerst maar weer op mijn ‘oude’ wijze bezig ben gegaan. Te zijner tijd wil ik me toch eens gaan verdiepen in het gebruik van wachtwoord-programma’s.

Voorlopig heb ik mijn wachtwoorden aangepast…! En hoe ver bent u / ben jij met het al dan niet aanpassen van de wachtwoorden?