zaterdag 22 oktober 2011

Koran en autorijdende vrouwen…

‘Schriftuitleg’: Hoe betrouwbaar is dat?

Een dezer dagen las ik op internet dat een aantal vrouwen in Saoedi-Arabië schuldig is bevonden aan overtreding van de regels van de profeet en van Allah omdat ze een auto hebben bereden. Ik wist dat na (provocerende) ritten een aantal van deze vrouwen werden aangehouden en werden gevangen gezet, in afwachting van een proces. Niet duidelijk werd mij welke straf ze uiteindelijk hebben gekregen. Verder op internet gaan zoeken leverde een aantal ‘hits’ op. Een woordvoerder van de Commissie voor de Bevordering van Deugd en de Voorkoming van Onzedelijkheid  heeft gezegd dat in de Koran niets staat waaruit af te leiden is dat vrouwen geen auto mogen rijden, zodat het rijden in een auto (dit is hier m.i. het zelf besturen van een auto) niet verboden is. Deze Saoedische hooggeplaatste geestelijke vertelde dat Koran-deskundigen en –schriftgeleerden dit onderwerp hebben bestudeerd en geen aanwijzing hebben gevonden die het autorijden door vrouwen verbied.
Ondanks deze toelichting schijnen de vrouwen toch veroordeeld te zijn.

Dit roept bij mij vragen op, maar ook meteen een soort herkenning!  Was het immers tot voor enige tijd geleden ook in onze kringen, en ik stel hier heel nadrukkelijk in de kringen van mij en mijn vrouw, ook niet zo dat wij wisten wat wel en wat niet op Bijbelse gronden mocht? En als wij het al niet wisten dan werd het ons door anderen wel even duidelijk gemaakt. Ook in onze kringen, ruim opgevat, komt het opgeheven vingertje nog voor! Nog steeds! Helaas.

Kilometerheffing…Wij zijn solidair!!!

Hoe solidair is het Westen?

Bij het opruimen van notities, aantekeningen, enz. kom je soms iets tegen dat je destijds aansprak maar nu ook nog. Zo ook vandaag.
In 2009 (en andere jaren) is “kilometerheffing” een hot item in de politiek geweest. Er waren voorstanders, er waren tegenstanders.  Ik moest daaraan denken toen ik een knipsel tegen kwam over dit onderwerp. Het is een bijdrage van de heer Paulus Morssink uit Middelstum, geplaatst als “Denktank” in Trouw van 19.11.2009.  Van de heer Morssink heb ik toestemming om de tekst van zijn bijdrage te publiceren.

Even een kleine toelichting: Middelstum ligt in Groningen, in het gebied waar aardgas wordt gewonnen. Als gevolg daarvan treedt in dat gebied bodemdaling op, méér dan vroeger als verwachting en als toezegging werd uitgesproken.  De bodemdaling heeft tot gevolg dat er aardbevingen plaats vinden, met alle nare gevolgen van dien. Op t.v. hebben we meer dan eens beelden kunnen zien.  Plaatsen die recentelijk in verband met deze ‘gaswinnings”-aardbevingen genoemd worden zijn o.a. Loppersum, Leens, Ten Boer en Appingedam.  Ik ken dit gebied!
Dan nu de bijdrage van Paul Morssink.

Soms zou ik willen dat onze historie niet tot één Neder­land had geleid. Want zijn we wel zo'n solidair land? Vanuit het Noordelijke wingewest bekeken, mag je er­aan twijfelen.
In Limburg is het gemiddeld 5-7 graden warmer dan hier. Delen we samen de energielasten die in Gronin­gen honderden euro's hoger uitvallen? Nee. De energie die de Maastrichtse terrassen verwarmt, komt uit Frisia - dat geen rekening stuurt want van onze kant voelen wij ons wél solidair. Dat is niet wederzijds: de nationale gulzigheid doet de bodem boven de gasbel snel dalen en veroorzaakt scheuren in mijn Groningse huis. Daar mag ik zelf voor opdraaien.
Dan nu de nieuwste uitvinding van westerse politici: de kilometerheffing. Terecht, want in Holland zijn veel af­standen ook met de fiets te doen en er is uitstekend openbaar vervoer. Het plan houdt alleen weer eens geen rekening met specifieke condities buiten de Rand­stad: grotere afstanden, minder ov. Nee, nu komt één landelijk systeem weer voordeliger uit, nu mogen wij weer eenzijdig solidair zijn met de Hollanders en het leeuwendeel bekostigen van hun luxe ritjes.

Ik vond dit artikel té belangrijk én te goed om het zo maar weg te gooien… Beschouw het maar als een speldeprik van Paul Morssink én van mij. Of dat veel effect zal hebben? Ik betwijfel het!