vrijdag 22 juni 2012

Youtube-film inzetten als voorlichting om fraude te voorkomen..?

Dat lijkt me een goede zaak

Het is algemeen bekend dat er met uitkeringen gefraudeerd word. Het Ministerie van Sociale Zaken heeft bij monde van de staatssecretaris De Krom laten weten dat in 2011 ruim 153 miljoen aan fraudeuitkeringen is opgespoord. Gemeenten spoorden 67 miljoen op, Uitkeringsinstantie UWV en SVB resp. 64 miljoen en 22 miljoen.  

Om voorlichting over het voorkomen van fraude te geven schijnen sommige gemeenten en/of uitkeringsinstanties  over te zijn gegaan tot het maken van filmpjes. Ze zetten deze dan (via Youtube) op een gesloten intranet-systeem. Dit schijnt een proef te zijn, ik heb nog niet achterhaald waar ze getoond worden en evenmin heb ik gelezen of het effect heeft.   Goede voorlichting is echter nodig. De straffen op geconstateerde fraudegevallen zullen, als de Tweede en Eerste Kamer instemt met de plannen van de Minister,  fors hoger zijn dan in het verleden.  De gefraudeerde bedragen worden teruggevorderd (als er tenminste vermogen is), anders word er gekort op de uitkering. Daarnaast worden er fikse boetes opgelegd.

Met name bij de toekenning van bijstandsuitkeringen is de kans op fraude aanwezig.  Dit blijkt uit onder de volgende cijfers.  Bij mensen in de bijstand is vorig jaar voor in totaal 10 miljoen euro aan verzwegen vermogen, zoals huizen, in het buitenland aangetroffen. Er zijn 403 onderzoeken uitgevoerd in meer dan 50 landen naar bezit van mensen met een bijstandsuitkering. De meeste onderzoeken werden gedaan in Turkije (137), Marokko (84) en Suriname (34). In 163 gevallen is er daadwerkelijk vermogen aangetroffen.

Op internet schijnt een tijd geleden een Youtube-filmpje van een ‘inval’ bij een van fraude verdacht gezin gecirculeerd te hebben. Ik heb van alles geprobeerd om het te achterhalen, zonder succes.  

Ik neem aan dat de makers van het filmpje niet de opsporingsambtenaren zijn geweest. Misschien maken zij tijdens de invallen/bezoeken opnamen met al dan niet verborgen camera’s… op internet zetten doen ze vast niet! Van mij mag het overigens!

Xenofobie: van alle tijden en alle plaatsen..?

Is het wel zo erg als gezegd en geschreven wordt

Wat verstaan we onder het woord  Xenofobie?
Op internet zoeken levert een veelheid van informatie op. Ik noem er een aantal, zonder bronvermelding.
1) Haat of angst voor vreemdelingen of buitenlanders (voorbeeld: bestrijding van racisme en ‘xenofobie’).
2) De irreële angst voor vreemden of onbekende plaatsen. Deze angst kan al optreden voor de confrontatie met het onbekende. Hierdoor ontstaat een grote gespannenheid en verloopt het contact zeer moeizaam.
3) Fobie of angst om/voor buitenlanders, vreemdelingen.
4) Ongegronde en onberedeneerde angst voor `vreemdelingen`, met name in de vorm van racisme en rassendiscriminatie. Een belangrijke uiting van xenofobie is hate speech.
5) Angst voor het contact met vreemden.
6) Angst voor alles wat vreemd of ongewoon is.

Hoe kom ik bij het woord ‘xenofobie’?
Wel, dagelijks in de krant, op de t.v., via Twitter / Tweetdeck lees je over de angst voor met name de islam, de moslims enz. Dat deze angst niet alleen bij Geert Wilders en zijn volgelingen voor komt doch ook bij anderen in onze samenleving is inmiddels duidelijk geworden. Ook onder gelovigen en leden van de diverse  kerkgenootschappen zijn er die lijden aan deze ‘aandoening’. Is dat erg? Ik weet het niet, ik weet wel dat een ‘xenofobische’  benadering van anderen wel eens tot onjuiste conclusies kan leiden.